Novosti

25/09/2024

I ove godine više od 30 djece iz Ukrajine na odmoru u Puli

Hvalevrijedna suradnja Grada Pule s Veleposlanstvom Ukrajine u Republici Hrvatskoj

Grad Pula i ove je godine u suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u Republici Hrvatskoj omogućio desetodnevni odmor za djecu iz Ukrajine za koju je pripremljen sadržajan edukativni i zabavni program prilagođen njihovom uzrastu, a sve kako bi se mogli odmoriti, opustiti, upoznati ljepote i znamenitosti našeg grada i steći nove prijatelje.

U Pulu su stigli u nedjelju, 21. rujna, a proteklih su se dana već kupali u moru i gradskim bazenima, istražili centar grada i Kaštel te posjetili Arenu i Aquarium na Verudeli.

Danas im je na programu bio posjet Osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi gdje ih je dočekao ravnatelj Luka Brussich koji ih je proveo kroz školu, nakon čega su im učenici talijanske osnovne škole zaželjeli dobrodošlicu uz prigodan glazbeni program, a potom je uslijedilo zajedničko druženje i sportske aktivnosti u školskoj dvorani.  

U današnjem posjetu pridružio im se i gradonačelnik Filip Zoričić koji je izrazio zadovoljstvo što naš grad i ove godine ima priliku biti im domaćin.

„Prošle smo godine ugostili vaše sunarodnjake iz Lavova, Harkiva, Kijeva, Zakarpatja i Luhanske oblasti, a drago mi je što ove godine imamo priliku ugostiti djecu iz regije Zaporizhzhia. Želim vam dobrodošlicu u naš grad, nadam se da ćete se odmoriti, opustiti i da će vam ovo putovanje ostati u lijepom sjećanju“, rekao je gradonačelnik Zoričić koji je potom od ukrajinske djece primio prigodnu zahvalnicu.

„Puno nam znači što smo naše najmlađe iz ratom pogođene regije Zaporizhzhia mogli dovesti na ovaj odmor. Kod nas je trenutno jako ozbiljna situacija, evo i noćas smo pretrpjeli teška bombardiranja, naši najmiliji su u skloništima“, rekla je učiteljica Anna Naumenko koja je stigla u pratnji djece.

Naime, u Pulu je ove godine na odmor stiglo 36 djece iz Ukrajine, i to 15 dječaka i 21 djevojčica u dobi od 9 do 16 godina. Sva djeca dolaze iz grada Melitopola i regije Zaporizhzhia koja je pod okupacijom još od veljače 2022. godine. U skupini koja je stigla na odmor u Pulu nalaze se djeca koja žive na graničnim područjima koja su sustavno granatirana kao i djeca vojnih lica. U Pulu su također stigla djeca iz višečlanih obitelji slabijeg imovinskog statusa, u pratnji svojih učiteljica i liječnice. I nadolazeći dani u Puli bit će im ispunjeni edukativnim i zabavnim sadržajima, iako im je od svega, kako kažu, najdraže kupanje u moru i bazenima.