Novosti

26/09/2024

Gradonačelnik Filip Zoričić na primopredaji reciklomata u OŠ Giuseppina Martinuzzi

Reciklomati u pulskim osnovnim školama

Grad Pula u suradnji s Pula Herculaneom, Pula Parkingom i Udrugom Institut postavio je reciklomate u osnovnim školama Giuseppina Martinuzzi i Vidikovac. Ovi automati omogućuju jednostavno zaprimanje plastične, staklene i metalne ambalaže s ciljem poticanja učenika na usvajanje navike pravilnog odvajanja korisnih sirovina već u školskom okruženju.

Gradonačelnik Filip Zoričić prisustvovao je primopredaji reciklomata u Talijanskoj osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi te je tom prigodom istaknuo da je ovo nastavak edukacije u sklopu projekta "Navike okreni, promjenu pokreni"  koja se provodi s ciljem osvještavanja važnosti održivog gospodarenja otpadom među djecom i mladima.

“Za sada su reciklomati postavljeni u dvije škole, a planu je nastaviti dalje po pulskim osnovnim školama, jer ova hvalevrijedna akcija povezuje dvije jako bitne sastavnice, ekologiju i pomoć osobama u potrebi. Naša gradska uprava posebnu važnost posvećuje edukaciji za odvojeno prikupljanje otpada i očuvanje okoliša. Isto tako, svjesni smo da je pružanje pomoći osobama u potrebi socijalna komponenta ključna za osiguranje osnovnih ljudskih prava i poboljšanja kvalitete života zajednice te smo zahvalni našoj Varji za sve što radi za beskućnike“, poručio je gradonačelnik Zoričić te je ujedno simbolično predao ključeve reciklomata predsjednici Udruge Institut te voditeljici jedinog pulskog prenoćišta Rachem Varji Bastiančić.

Reciklomati su opremljeni tehnologijom prepoznavanja ambalaže, koja bilježi količine i vrstu ubačene ambalaže po svakom razredu, čime se dodatno motiviraju učenici na sudjelovanje.

“Mi kao Udruga Institut i inače surađujemo s Gradom po pitanju javnih površina, skupljanjem krupnog otpada, radnim akcijama te mi je posebno drago da surađujemo i ovoj akciji. Naša je uloga  da praznimo reciklomate te brinemo da prikup funkcionira s time da sva ambalaža ostaje nama. U susret nam je izašao jedan veliki otkupljivač ambalaže na način da možemo dostaviti veću količinu odjednom”, rekla je Varja Bastiančić.

Sredstva od prikupljene ambalaže pomoći će financiranju djelovanja prenoćišta za beskućnike Rachem, čime se ovaj projekt dodatno povezuje s humanitarnim ciljevima te pomaže onima kojima je najpotrebnije.

Razred koji prikupi najviše ambalaže bit će nagrađen izletom iznenađenja.

Svoj doprinos projektu dao je i popularni TikToker Filip Janeš koji je djeci na simpatičan i zabavan način prezentirao funkcioniranje reciklomata.

Primopredaji je prisustvovala i  predstavnica Pula Herculanee Marina Perkov Svilan.