Novosti

27/09/2024

Bogat program za umirovljenike povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Gradska knjižnica i čitaonica Pula obilježit će Međunarodni dan starijih osoba ,1. listopada 2024. u Čitaonici kluba umirovljenika predavanjem dr. sc. Alide Perkov o Paulu Kupelwieseru.

Predavanje počinje u 11 sati i pozvani su svi članovi Čitaonice i Knjižnice, ali svi ostali zaintersirani građani. U svom predavanju naslovljenom Tko je bio Paul Kupelwieser? dr. sc. Alida Perkov govorit će Paulu Kupelwieseru koji je uglavnom prepoznat kao turistički preporoditelj otočja Brijuni. Mađutim, tek njegovo djelovanje u Puli, Medulinu, Valturi i Ližnjanu daju potpunu sliku o širini poduzetničkoga i filantropskog uma ove istaknute ličnosti, slavne u Austrougarskom carstvu i prije dolaska u Istru.

Suorganizator programa je Istarska stranka umirovljenika - Partito istriano dei pensionati.

Naime, Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 1. listopada od 1990. godine na temelju odluke i Rezolucije 45/106 Glavne skupštine Ujedinjenih naroda. Od tada se u svijetu redovito na različite načine i kroz različite aktivnosti u javnosti naglašava važnost starijih osoba kao ravnopravnih članova svakog društva te općenito senzibilizira javnost o izazovima koje donosi starenje.

Osim na predavanje, iz Knjižnice pozivaju sve zainteresirane umirovljenike da se uključe i u ostale programe koji u Čitaonici počinju u prvom tjednu listopada.

Grafikom do novih ruta, mreža i veza novi je ciklus kreativnih radionica koje će voditi Igor Fabris i Gordana Brborović iz udruge Art studio, a uključuje četiri zasebne kreativne radionice ponedjeljkom od 11 sati prema sljedećem rasporedu:

  • 30. rujna - Istarska pjesnička baština: Črnja i Gervais u grafici (u okviru manifestacije Mali festival baštine).
  • 7. listopada - Materijalna kulturna baština Istre - grafika na platnenim vrećama
  • 14. listopada - Nematerijalna kulturna baština Istre - grafika na keramici
  • 21. listopada - Nematerijalna kulturna baština istre - grafika na keramici

Predviđeno trajanje pojedine radionice je sat i pol. Sudjelovanje se ne naplaćuje, a zainteresirani se mogu prijaviti za pojedine ili sve radionice, a zbog ograničenog broja polaznika potrebno je predbilježiti se osobno u Čitaonici, na kup@gkc-pula.hr  ili 052 219 000.

Pula moje mladosti akcija je koju Knjižnica organizira u okviru manifestacije Mali festival baštine čiji je cilj prikupiti sjećanja naših sugrađana na život u Puli u preddigitalno doba. Suradnica na ovom projektu je Jasna Orlić, koja će u Čitaonici kluba umirovljenika od 1. do 4. listopada 2024. od 10 do 12 sati prikupljati vaše uspomene, anegdote, priče, ali i fotografije i ostale memorabilije iz raznolikih područja života.

"Prisjetite se i podijelite s nama kako je nekada izgledala vaša svakodnevica, grada, tvrtke, poduzeća i trgovina, kolega s posla i iz školskih dana, načina zabave i mjesta na kojima ste provodili slobodno vrijeme, večernjih i dnevnih izlazaka, kupališta i ostalih mjesta na koja ste odlazili na kupanje, nekadašnjih gradskih vizura. Prikupljena sjećanja na Pulu organizirat ćemo u svojevrsni spomenar koji će biti dio naše zavičajne zbirke", poručuju iz knjižnice.