Novosti

27/09/2024

Osnovna škola Monte Zaro brojnim aktivnostima obilježila Europski dan jezika

Povodom obilježavanja Europskog dana jezika učenici petih i šestih razreda OŠ Monte Zaro posjetili su OŠ Centar i Školu za odgoj i obrazovanje Pula

 

Na inicijativu Vijeća Europe, Europski dan jezika obilježava se 26. rujna, pa su tako učenici OŠ Monte Zaro posjetili OŠ Centar i Školu za odgoj i obrazovanje Pula, a sve s ciljem promoviranja višejezičnosti i rušenja predrasuda o tome da su neki jezici više ili manje vrijedni.

U prvom dijelu gostovanja učenici su govorili raznim jezicima i na taj način rješavali zagonetke. Predstavljali su se na raznim stranim jezicima, s ostali su trebali odgonetnuti o kojem se jeziku radi. Najteža zagonetka svima je bila ona na korejskom jeziku, a svaki točan odgovor bio je nagrađen pljeskom.

U drugom dijelu, učenici OŠ Monte Zaro su učenicima Škole za odgoj i obrazovanje predstavili igru „Čaša i loptice”. Cilj igre bio je pokazati domaćinima kako se ljudi mogu dobro zajedno zabaviti iako ne govore istim jezikom.

„Nadamo se da smo ovime povećali svijest o jezičnoj raznolikosti, odnosno objasnili učenicima važnost jezične raznolikosti u Europi i svijetu te ih uvjerili kako je to bogatstvo koje treba cijeniti. Na ovaj način potičemo toleranciju i međusobno poštovanje. Kroz provođenje ovakvih aktivnosti učenici će naučiti cijeniti različite jezike i kulture te razumjeti da je svaki jezik važan i vrijedan poštovanja“, poručuju iz OŠ Monte Zaro.

Učenici su bili u pratnji učiteljice njemačkoga jezika Mihaele Hutz i učiteljice bosanskog jezika Emine Kahrimanović.