Novosti

27/09/2024

Pulski osnovnoškolci u Lovu na filantropsko blago

Jutros u 9 sati na pulskom Forumu započeo je ovogodišnji Lov na filantropsko blago kojeg tradicionalno organizira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu obilježavanja Tjedna filantropije s ciljem osvještavanja o važnosti filantropije i poticanja na filantropsko djelovanje i dobročinstvo.

U ovogodišnjem Lovu na filantropsko blago Pule, koji kroz zabavan i interaktivan način uči djecu o dobročinstvu i filantropiji kroz učenje o povijesti svoga grada, sudjelovali su predstavnici sedam osnovnih škola; TOŠ Giuseppina Martinuzzi, OŠ Marčana, OŠ Veli Vrh, OŠ Vidikovac, OŠ Kaštanjer, OŠ Centar i OŠ Šijana.

Vrijedne učenike, koji su na Forum rano jutros stigli u pratnji svojih nastavnika, dočekala je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić koja je pohvalila njihov trud i iskrenu želju da učine naš svijet ljepšim mjestom za život.

„Draga djeco, jako mi je drago što vas vidim u ovolikom broju na već tradicionalnom Lovu na filantropsko blago. Znamo koliko je važno činiti dobra djela. Kada činimo dobra djela, postajemo bolje osobe. Želim vam da se lijepo zabavite i da puno toga naučite o bogatoj kulturi i povijesti našeg grada te da kasnije postignete što bolje rezultate na kvizu“, poručila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Prigodnim riječima učenicima su se obratili i pročelnik Kabineta župana Istarske županije Ivan Glušac, direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj te upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helga Možé.

Nakon što su učenici podijeljeni u timove prošli sve predviđene lokacije u pratnji vodiča iz Teatra Naranča, okupili su se u Vijećnici u Komunalnoj palači kako bi odmjerili snage i otkrili koja je ekipa najpažljivije slušala i upijala novostečeno znanje.

Na samom početku kviza, učenike je u ime Grada Pule pozdravio zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul zaželjevši im sreću u kvizu koji je pred njima.

„Čast mi je što vas imam priliku u ime Grada Pule pozdraviti i zaželjeti vam dobrodošlicu u Komunalnu palaču. Filantropija u Puli ima veoma dugu tradiciju, sjetimo se samo velikog dobročinitelja i humanitarca Pietra Ciscuttija  po kojemu je novoobnovljena velika dvorana Istarskog narodnog kazališta dobila ime. Hvalevrijedno je što danas sudjelujete u ovom događaju i učite o važnosti činjenja dobrih djela“, rekao je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Podsjetimo, tijekom proteklih pet godina, u Lovu na filantropsko blago sudjelovalo je 132 učenika od 5. do 8. razreda iz devet pulskih osnovnih škola, dok ove godine sudjeluju predstavnici šest osnovnih škola iz Pule te jedne iz Marčane. Samom događaju prethode pripremne aktivnosti koje u školama provode djelatnice Zaklade. Uz učenike koji sudjeluju u lovu, i njihovi razredni kolege paralelno s njima uče o filantropiji i dobročinstvu.