Novosti

01/10/2024

DORH potvrdio mišljenje pravnih stručnjaka: Grad Pula se ne može uknjižiti na zemljište SRC Valkane

Grad Pula zaprimio je mišljenje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske u kojem se ističe da podržavaju pravni stav stručnjaka s Pravnog fakulteta u Zagrebu prema kojem Grad Pula nije mogao ex lege steći vlasništvo na sportskom objektu na Valkanama temeljem Zakona o športu.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske stoga zaključuje da ne postoji valjani pravni temelj za uknjižbu prava vlasništva u korist Grada Pule na nekretninama sportsko rekreacijskog centra na Valkanama.

Podsjetimo, Grad Pula je u srpnju 2024. godine postavio upit stručnjacima s Pravnog fakulteta u Zagrebu za izradu pravnog mišljenja radi odgovora na pitanje može li Grad Pula izvršiti uknjižbu prava vlasništva u svoju korist na nekretninama koje se nalaze na području sportsko-rekreacijskog centra na Valkanama.

Stručnjaci s Pravnog fakulteta u Zagrebu zaključili su sljedeće:

- Grad Pula nije izgradio SRC Valkane niti da je, u vremenu koje je prethodilo pretvorbi društvenog poduzeća Giulio Revelante u dioničko društvo Istra cement d.d., imao pravo korištenja i/ili upravljanja objektima SRC Valkane,

- Grad Pula nije ex lege (po zakonu) mogao steći pravo vlasništvo nad športskim objektima i drugim nekretninama u društvenom vlasništvu na kojima su pravo korištenja imale športske organizacije i udruge ili druge pravne osobe (poduzeća, ustanove, radne organizacije) osnovane radi upravljanja športskim objektima,

- čak i ako bi se zauzelo stajalište da je Zakon o športu iz 1992. (ZŠ) sadržavao pravnu prazninu u pogledu sudbine športskih objekata u društvenom vlasništvu na kojima su pravo korištenja imale pravne osobe koje nisu bile osnovane radi upravljanja športskim objektima, odnosno obavljanja športske djelatnosti, iz takvog tumačenja relevantnih odredaba (ZŠ) ne bi slijedio zaključak da je Grad Pula ex lege stekao vlasništvo nad SRC Valkane.

Oba pravna mišljenja dostupna su OVDJE.