Novosti

01/10/2024

Grad Pula znatnim izdvajanjima kontinuirano utječe na poboljšanje kvalitete života umirovljenika

Uz prvi listopada, Međunarodni dan starijih osoba

Grad Pula kontinuirano prilagođava svoje javne politike starijim osobama, ulaže u razvoj infrastrukture i usluga s ciljem poboljšanja kvalitete njihova života.

Neke od mjera kojima Grad Pula pomaže starijim osobama su pravo na dodatnu pomoć u iznosu od 60 do 90 eura za korisnike mirovine i nacionalne naknade za starije osobe s niskim prihodima, za što se u proračunu izdvaja 169.000,00 eura. Također, osobe koje zbog starosti, invaliditeta ili trajno promijenjenog zdravstvenog stanja ne mogu same brinuti o zadovoljavanju osnovnih životnih potreba imaju pravu na uslugu pomoći u kući. Pomoć u kući obuhvaća aktivnosti održavanja osobne higijene i higijene životnog prostora, obavljanje kućanskih poslova, nabavku namirnica, hranjenje korisnika kao i pripremu jednostavnijeg obroka, nabavu lijekova, odlazak kod liječnika ili pak dolazak gerantodomaćice. Druga opcija je i dostava jednog kuhanog obroka dnevno u stambeni prostor osobe. Za pravo pomoći u kući Grad Pula iz proračuna izdvaja 226.000,00 eura.

Osim opisanih prava koje je moguće ostvariti, Grad u svom proračunu izdvaja i 203.457,00 eura za programe dugotrajnog smještaja, cjelodnevnog boravka, gerontološkog centra, savjetovališta za obitelji, edukacije njegovatelja i članova obitelji starijih osoba te dodatne zdravstvene mjere za korisnike Doma Alfredo Štiglić i građana koji dolaze koristiti usluge koje Dom pruža.

Nadalje, dvaput godišnje, ususret uskršnjim i božićnim blagdanima, umirovljenicima koji ostvaruju pravo na pomoć, Grad Pula dodjeljuje poklon bon u iznosu 55 eura, za što je u proračunu osigurano 55.000,00 eura.

Također, od 2023. godine Grad osigurava svim umirovljenicima ili osobama starijim od 65 godina, s prebivalištem ili boravištem u gradu Puli, pravo na povlašteni gradski prijevoz pri korištenju godišnje umirovljeničke karte, pa tako osoba čija su mjesečna primanja manja od 332 eura ima u potpunosti besplatnu voznu kartu javnim gradskim prijevozom. Osobe s primanjima od 332,01 do 465 eura sudjeluju u plaćanju s 33,20 eura, dok osobe od 465,01 do 600 eura mjesečnih primanja participiraju u cijeni vozne karte s 39,80 eura.

Uz navedena prava, sufinanciraju se i udruge za starije osobe koje provode aktivnosti i skrbe za naše građana starije životne dobi.

„Prateći globalni trend starenja stanovništva i potreba u lokalnom okruženju, Grad Pula s Istarskom županijom sudjeluje u investiciji gradnje Doma za starije osobe Alfredo Štiglić, i to na dvije lokacije. Rekonstrukcijom objekta Depandanse Doma na lokaciji Mažuranićeva 10, u kojoj se pruža usluga smještaja za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, uređen je smještaj za ukupno 40 korisnika što predstavlja povećanje za 22 mjesta u odnosu na dosadašnjih 18 kreveta. Radovi su  završeni, a ukupno ugovorena i utrošena sredstva iznose gotovo 3 milijuna eura s PDV-om. Osim toga, ugovoreni su radovi na lokaciji Krležina 33 (neboder na Verudi) u kojem se trenutno pruža socijalna usluga smještaja za 153 starije osobe. Projekt obuhvaća nadogradnju 6 katova i povezivanje s postojećim objektom u svakoj dograđenoj etaži. Smještajni kapacitet objekta nakon dogradnje iznosit će ukupno 241 krevet što predstavlja povećanje za 88 kreveta. Radove financiraju zajedno Grad Pula i Istarska županija“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Netom je donesena i Odluka o sufinanciranju smještaja u dom po otpustu iz bolnice odraslim i starijim osobama koje zbog teško narušenog zdravlja ne mogu više brinuti o sebi, pa će Grad  Pula sufinancirati razliku smještaja u dom ili u potpunosti financirati smještaj do 6 mjeseci nakon čega će, ukoliko i dalje postoji indikacija za trajni smještaj, on biti financiran na teret proračuna Republike Hrvatske.

Također,  donesen je Pravilnik o davanju umirovljeničkih iskaznica koju će svaki umirovljenik moći predočiti kako bi koristio popuste u ustanovama i trgovačkim društvima. U tijeku je priprema za tisak, a pogodnosti koje će umirovljenici moći ostvariti su brojne.

I za sam kraj, osim ulaganja u potrebe iz područja zdravstva i socijalne skrbi, kao i ulaganja u infrastrukturu, ne manje važno je druženje i socijalizacija naše zlatne generacije pa će se 28. studenog 2024. održati Bal umirovljenika koji će u potpunosti financirati Grad Pula.

Podsjetimo, temeljem odluke i Rezolucije 45/106 Glavne Skupštine Ujedinjenih naroda, donesene 14. prosinca 1990. godine., 1. listopad proglašen je Međunarodnim danom starijih osoba.

Prema globalnom trendu starenja stanovništva, svjetski podaci govore da će broj starijih osoba nadmašiti broj mladih, posebno u zemljama u razvoju do 2030. godine. U polovici broja svjetskih zemalja očekivani životni vijek pri rođenju, sada premašuje 75 godina, što je 25 godina više u usporedbi s 1950. godinom.

Takva promjena demografske strukture upućuje na veće i specifične zahtjeve za sveobuhvatnom zdravstvenom skrbi, gerijatrijskom zdravstvenom njegom i uslugama socijalne skrbi, osobito za starije osobe s multimorbiditetom i funkcionalnom onesposobljenosti.

Kao odgovor na globalni trend starenja populacije u svijetu i  Europi, osnažile su se politike mnogih gradova, lokalnih vlasti i regionalnih vlada koje su usmjerene stvaranju okruženja prilagođenih starijoj dobi te se naglašava sinergija između ulaganja u javne usluge i poboljšanja kvalitete života kako fizičkog okruženja tako i podržavanje aktivnog, zdravog starenja, povećanje poštovanja prema starijim osobama, poticanje njihove društvene uključenosti te doprinosa i sudjelovanja u zajednici.

Na letku u nastavku teksta pročitajte više o popustima i pogodnostima koje možete ostvariti na temelju umirovljeničke iskaznice.