Novosti

01/10/2024

Klub Gea Pula poziva na Humanitarnu utrku/šetnju „Ne ću ben, hodi zajno“ – „Nemoj da ti se grusti“ ove nedjelje na Valkanama

Klub Gea Pula i ove godine tradicionalno obilježava Dan ružičaste vrpce i Ružičasti mjesec 2024. s ciljem podizanja svijesti žena o važnosti samopregleda i preventivnih pregleda dojki, kako bi se bolest otkrila na vrijeme kada je vjerojatnost izlječenja velika. Tim povodom u ime Grada Pule na press konferenciji udruge Gea prisustvovala je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov. 

Bogat program Ružičastog mjeseca započinje tradicionalnom, šestom po redu, humanitarnom utrkom/šetnjom „Ne 'ću ben', hodi zajno“ pod sloganom „Nemoj da ti se grusti“, u organizaciji Atletskog saveza Istre, koja će se održati u nedjelju, 6. listopada 2024. godine, s početkom u 11 sati na Valkanama. 

Glavna utrka kreće s Valkana, a trči se pulskom šetnicom Lungomare, iza Mornara i Ferijalnog doma, te dalje prema šetnici Verudele do tvrđave Bourguignon i natrag. Istovremeno, kreće i rekreativna šetnja, odmah nakon trkača, a njena ruta je šetalište Lungomare s okretištem u Gortanovoj uvali i natrag do Valkana. 

Utrka je humanitarnog karaktera, a startnina nije određena; građani mogu uplatiti donaciju na humanitarni račun HR8124070001500023861 ili to učiniti na dan utrke. 

Kao nagradu za donaciju, svi sudionici dobivaju majicu s natpisom „Nemoj da ti se grusti“, koju je dizajnirala Lara Bolković. 

Za sve sudionike bit će osiguran topli obrok, voće te voda za osvježenje. 

Na utrku/rekreativnu šetnju građani se mogu prijaviti do nedjelje putem mrežnih stranica Kluba www.geapula.hr, ali i na dan utrke, na startu od 09:30 do 10:30 sati. 

Za glazbeni dio i ove godine zadužen je DJ Denis Goldin, a najmlađe će zabavljati Žuti kišobran i Rozi make-up corner. Start utrke uveličat će svojim nastupom pulske mažoretkinje. 

Najuspješniji trkači bit će nagrađeni poklon paketima sponzora, a šest ženskih sudionica utrke osvojit će besplatan ultrazvučni pregled dojki u ordinaciji dr. Loredane Premate Milas. 

Cilj manifestacije je okupiti velik broj građana svih dobnih skupina, cijele obitelji, kako bi se prenijela važna poruka o brizi za vlastito zdravlje, tjelesnoj aktivnosti, boravku u prirodi, uravnoteženoj zdravoj prehrani od lokalnih svježih namirnica, ali i važnosti druženja, dobrog raspoloženja i pozitivnih emocija koje doprinose zdravlju organizma. 

Također, u nedjelju, 6. listopada, obilježit će se Dan ružičaste vrpce 2024., sve s ciljem edukacije građana uz poruku o važnosti preventivnih pregleda. Aktivnost je humanitarnog karaktera te je prihod namijenjen za financiranje programa podrške koje Klub Gea pruža. 

Program Ružičastog mjeseca nastavlja se 10. listopada 2024. godine u Svetom Lovreču, Gradski trg 4, predavanjem „Utjecaj pravilnog disanja i tjelovježba na zdravlje“ fizioterapeutice Gracijele Benčić. 

Od 20. do 27. listopada 2024. godine na društvenoj mreži Facebook održat će se humanitarna aukcija „Nemoj da ti se grusti“, zahvaljujući brojnim sponzorima koji su donirali svoje usluge i proizvode. 

Ove godine, program Ružičastog mjeseca obogatit će Bruno Šimleša promocijom nove knjige „A što kad se netko naš razboli“ u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli, 24. listopada 2024. godine s početkom u 18 sati. Predavanje je besplatno i otvoreno za javnost, a posjetitelji će moći kupiti knjigu po promotivnoj cijeni. 

Zadnja nedjelja u mjesecu listopadu, 27. listopada 2024. godine, s početkom u 10 sati, tradicionalno je rezervirana za BakalaRun, humanitarnu utrku u organizaciji TEĆI, ISTI I PITI i Erika Lukšića, pod pokroviteljstvom Alden Bakalara. To će biti prigodan završetak Ružičastog mjeseca, kojim Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea podiže svijest o važnosti preventivnih pregleda dojki kao jedinom sigurnom putu za smanjenje smrtnosti od ove vodeće maligne bolesti u žena. 

Zahvaljujući Elvisu Morini i Caffe Baru La Resistance, tijekom cijelog mjeseca listopada dio prihoda od prodanih kava bit će doniran Klubu Gea Pula. 

Grad Pula jedan je od brojnih pokrovitelja Ružičastog mjeseca. 

Sva sredstva prikupljena humanitarnom akcijom usmjerena su na financiranje programa podrške koje Klub Gea Pula pruža oboljelima od raka dojke, ali i drugih malignih oboljenja. 

U Klubu Gea Pula djeluje savjetovalište psihoterapeuta, farmaceuta, fitoterapeuta, te se potrebitima pomaže savjetima o prehrani i prirodnim načinima održavanja zdravlja. Članovima su na raspolaganju limfna drenaža, medicinske vježbe i vježbe disanja, radionice kreativnog pokreta, shiatsu, joga, FIT grupe, kreativne radionice, a novost je da je od ove jeseni savjetovalište onkologa, koje djelomično financira Grad Pula, prošireno na tim liječnika specijalista. Članovima udruge, po potrebi, na raspolaganju je savjetovalište dermatologa i neurologa, a u pregovorima smo i za specijalista interne medicine i radiologije. 

Mjesni odbori Grada Pule donirali su Klubu Gea sredstva za kupovinu preparata za podizanje imuniteta te omogućili da članice Kluba Gea mogu besplatno dobiti i koristiti dodatke prehrani koji su im zbog visoke cijene često nedostupni. 

Zahvaljujući sredstvima koje je Klub Gea osigurao putem natječaja HEP-a, od listopada 2024. godine, u završnim razredima pulskih srednjih škola, bacc. med. tech. Suzana Forlani provest će radionice samopregleda dojki s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke.