Novosti

04/10/2024

Pred nama je bogat program kojim će se obilježiti Dječji tjedan

Ovogodišnji Dječji tjedan u znaku obilježavanja Godine vještina, upoznavanja prirode koja nas okružuje i brige o okolišu

Dječji tjedan ove će godine biti bogat različitim programima i aktivnostima za djecu, a trajat će od ponedjeljka 7. listopada do petka 11. listopada.

Društvo naša djeca pripremilo je edukativnu predstavu Studia Suncokret s ciljem upoznavanja djece predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola s ljepotama i krajolikom Hrvatske koja će se održati u više termina u Dječjem kreativnom centru u periodu od 7. do 10. listopada. Lutkarski mjuzikl za djecu Pingvin u Hrvatskoj priča je o ljepotama Hrvatske ispričana kroz slučajni posjet jednog pingvina našoj domovini. Preko Dalmacije i tisuću otoka, Plitvičkih jezera, planina i nizina, Istre, Gorskog kotara, Zagreba, Zagorja i Slavonije, pingvin se susreće s novim prijateljima: psom dalmatincem, ličkim medom, orlom, istarskom kozom, vjevericom Zagi i konjem lipicancem. Svatko od njih pokazuje mu dio ljepota Hrvatske i kao pravi domaćini gostoljubivo mu pomažu u svim zgodama i nezgodama koje mu se događaju za vrijeme boravka u Hrvatskoj. Zanimljiva priča i desetak pjevnih songova čine ovaj lutkarski mjuzikl edukativnim, zabavnim, raspjevanim i interaktivnim.

Naime, briga o okolišu postaje sve važnija tema u današnjem svijetu, a djeca i mladi igraju ključnu ulogu u očuvanju prirode za buduće generacije, iako se često misli da su to odrasli. Djeca su ta koja donose promjene i iniciraju akcije za zaštitu okoliša te imaju važnu ulogu u tom procesu, a Grad Pula kroz različite projekte i međusektorsku suradnju s trgovačkim društvom Pula Herculanea potiče inicijative djece i mladih. Njihove ideje, kreativnost i energija imaju značajan utjecaj na stvaranje održivog okruženja, što ih se uči od najranije dobi. Tako će u Dječjem tjednu, vrijedni eko timovi pulskih osnovnih škola, saditi sadnice mediteranskog bilja, voćki i uređivati okoliš oko svojih škola.

Grad Pula zaprimio je neformalnu inicijativu Petra Adžage, učenika drugog razreda Tehničke škole Pula, koja će se od narednog tjedna realizirati suradnjom Grada Pule i pulskih osnovnih škola Stoja, Šijana i Centar. Naime, pulski osnovnoškolci izrađivat će, u mentorstvu svojih učitelja likovnog odgoja, ukrase za božićno drvce od recikliranih materijala. Unikatnim ukrasima, okitit će se novogodišnje drvce koje će biti izloženo u centru grada tijekom Adventa u Puli.

Također, Gradska knjižnica i čitaonica Pula – Središnja knjižnica – Odjel za djecu i mlade u periodu od 7. do 12. listopada organizira čitav niz aktivnosti za djecu prema sljedećem rasporedu:

  • 7. – 12.10. / jutarnji termini prema dogovoru / Upoznaj knjižnicu: organizirani posjeti predškolaca te učenika osnovnih i srednjih škola
  • 7. – 12.10. / Vještine izvan okvira  - edukativna i inspirativna izložba knjiga za djecu i mlade o različitim vještinama, tehnikama, umijećima. Izložba kroz različite naslove, koji pokrivaju STEAM vještine - od umjetničkih tehnika, znanstvenih eksperimenata, kulinarskih vještina, tradicionalnih umijeća, glazbenih tajni i sportskih trikova, nudi inspiraciju za učenje i istraživanje, potiče svijest o važnosti razvijanja različitih vještina već od najranije dobi te naglašava važnost cjeloživotnog učenja.
  • 7. – 12.10. / obilježavamo Međunarodni dan djeteta, 7. 10. / Zrnca dječje mudrosti: pisanje poruka djece odraslima (roditeljima, nastavcima, nonićima, prijateljima itd.). Dođi i napiši svoju poruku, misao, želju namijenjenu odraslima koju ćemo izložiti u prostor Odjela za djecu i mlade.
  • 7.10. / 18 sati / Junior plus / Art studio / otvorenje izložbe
  • 8.10. / Kino Valli / Mama Mu u knjižnici / program FUŠ
  • 10.10. / Kino Valli / Mama Mu u knjižnici / program FUŠ
  • 10.10. / 17 i 18 sati / Vježbe čitanja: radionica za učenike 2. razreda osnovne škole. Zajedno savladavamo vještinu čitanja uz jezične igre, vježbe pažnje, pamćenja te vježbe vođenog čitanja i razumijevanja pročitanoga
  • 11.10. / 18 sati / Čitajmo zajedno: To je matematika: kroz stihove pjesme i razne zabavne zadatke djeca uče brojati i upoznaju se s matematičkim pojmovima poput aritmetike, razlomaka, geometrije, mjernih veličina, procjene, novca, vremena te povezanosti ritma i matematike. Dođite i otkrijte kako u svakodnevnim prilikama na kreativan način možemo razvijati matematičko mišljenje.
  • 12.10. / 11 sati / Subotom u knjižnici: Nevjerojatne rukotvorine: izradi kućicu za ptice. Knjiga s uputama za izradu stotinjak kreacija koje djeca mogu izrađivati za razne prigode i u različite svrhe, od raznovrsnih materijala, samostalno ili uz pomoć odraslih. Upućuje se u izradu darova, predmeta za proslave i slavlja, igračaka, ukrasa, uradaka od prirodnih materijala i uradaka nastalih upotrebom zanimljivih likovnih tehnika. Radionica je namijenjena djeci od 5 do 10 godina.

Od sljedećeg će tjedna pulski osnovnoškolci, od trećeg do šestog razreda, posjetiti pulski Aquarium i poslušati edukativno predavanje u sklopu aktivnosti projekta Grada Pule Izobrazno - informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom.

Poseban naglasak stavljen je na opasnosti koje predstavlja bacanje plastike u more, s obzirom na to da se radi o ozbiljnom ekološkom problemu koji ima negativan utjecaj na morski ekosustav, ljudsko zdravlje i turizam.

Nastavno na posjet Aquariumu, učenici pulskih eko škola izrađivat će eko posude za odlaganje opušaka na pulskim plažama, a iste će postaviti i prazniti pulsko komunalno poduzeće Pula Herculanea.