Novosti

04/10/2024

Grad Pula namjerava sudjelovati u pilot projektu za sigurnija noćna okruženja

U Komunalnoj palači održana je druga ovogodišnja sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta (VPK) kojoj je u ime Grada Pule prisustvovala zamjenica gradonačelnika i zamjenica predsjednika VPK Ivona Močenić sa suradnicima.

Tom je prigodom zamjenica gradonačelnika i zamjenica predsjednika Vijeća za prevenciju kriminaliteta Ivona Močenić zahvalila članovima Vijeća na predanom radu naglasivši pritom važnost tema koje će biti raspravljene na sjednici kao i nužnost kontinuirane komunikacije i promišljanja u cilju prevencije i suzbijanja kriminaliteta.

Djelatnice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Josipa-Lovorka Andreić i Mirela Kovačević upoznale su članove Vijeća s pilot projektom za provedbu smjernica za sigurnija noćna okruženja i glazbene festivale. Pilot projekt je ponuđen gradu Zagrebu, kao većem urbanom centru, te Puli kao primjeru manjeg urbanog centra.

Grad Pula iskazao je namjeru za sudjelovanjem u pilot projektu. Provedbom odabranih aktivnosti u razdoblju od godinu dana cilj je povećati sigurnost noćnih okruženja i festivala. Provedba i evaluacija provedenih aktivnosti biti će temelj za daljnji razvoj i donošenje konačnih smjernica.

Pročelnica Upravnog odjela za lokalnu i mjesnu samoupravu Andrea Peruško informirala je članove Vijeća s rezultatima istraživanja o percepciji građana o sigurnosti života u gradu Puli koja je provedena na 600 ispitanika starijih od 18 godina s prebivalištem na području Pule. Ciljevi istraživanja bili su percepcija sigurnosti života u gradu Puli, kriteriji osjećaja sigurnosti i detaljna evaluacija pojedinih sigurnosnih problema. Istraživanje je pokazalo kako građani Pule svoj grad doživljavaju sigurnim mjestom za život, sigurnijim od drugih većih gradova u Hrvatskoj i regiji. Kao sigurnosni nedostatak u gradu najviše se ističe prometna nekultura, a slijede je konzumacija i prodaja droge. Nasilje je, u navedenom istraživanju, u najmanjoj mjeri prepoznato kao problem grada Pule. Gradsko redarstvo građani su ocijenili značajnim faktorom osiguranja sigurnosti, ali je u toj funkciji policija dobila još bolji rezultat.

"Možemo zaključiti da ovo istraživanje dodatno potvrđuje da Pula aktivno radi na održavanju visokog standarda sigurnosti što dodatno pridonosi pozitivnom doživljaju grada među građanima Pule“, istaknula je pročelnica Peruško.

Podsjetimo, Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pule osnovano je s ciljem razvoja programa prevencije kriminaliteta u Puli, radi sigurnosti građana, materijalnih dobara i zajednice u cjelini. Osnovni cilj rada je povećanje opće razine sigurnosti u Gradu Puli, uz povećanje osjećaja sigurnosti građana, što može proizaći iz njihovog povjerenja u učinkovitost svih institucija koje se bave zaštitom sigurnosti građana.

Programom je utvrđeno pet sigurnosnih prioriteta na koje se treba usmjeriti preventivno djelovanje Vijeća: zlouporaba opojnih droga i alkohola, vršnjačko nasilje, nasilje u obitelji, problemi ponašanja u prometu i vandalizam.

Kako bi se svaki sigurnosni problem mogao kvalitetnije sagledati te kako bi se uspješnije provodile primjerene aktivnosti u njihovom rješavanju, Vijeće čine čelni ljudi relevantnih institucija u Puli, Policijske postaje Pula, Gradskog društva Crvenog križa, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ, škola, pulskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Obiteljskog centra Područne službe Istarske, Opće bolnice Pula, Javne vatrogasne postrojbe Pula, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ, Sigurne kuće Istra i Općinskog suda u Puli.