38. sjednica Gradskog vijeća Grada Pula – Pola zakazana je za ponedjeljak, 28. listopada 2024. godine, s početkom u 14,00 sati 

Novosti

22/10/2024

Predavanje profesora Slavena Bertoše o napuštenim naseljima otoka Cresa

Večeras 22. listopada 2024. godine s početkom u 18 sati u dvorani Središnje knjižnice, prof. dr. sc. Slaven Bertoša održat će predavanje pod nazivom „Napuštena naselja otoka Cresa“.

Cres je površinom naš najveći otok, no prema najnovijem popisu stanovništva na njemu živi jedva 2.700 ljudi, od kojih 2.200 u najvećem istoimenom naselju. Osim grada Cresa, na otoku postoji još samo jedno naselje s više od 100 stanovnika, a naseljenih stočarskih stanova ima svega nekoliko jer je većina davno napuštena iz različitih razloga. U izlaganju će profesor Bertoša dati detaljan prikaz stanja u prošlosti i sadašnjosti te objasniti uzroke i posljedice depopulacije.

Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u povodu svoje tridesete godišnjice djelovanja, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula provodi ciklus javnih predavanja u kojem njegovi profesori izlažu o temama kojima se bave u svom znanstvenom i nastavnom radu.