38. sjednica Gradskog vijeća Grada Pula – Pola zakazana je za ponedjeljak, 28. listopada 2024. godine, s početkom u 14,00 sati 

Novosti

28/10/2024

Održan 2. partnerski sastanak projekta FORTIC u Šibeniku

Protekli tjedan Šibenik je bio domaćin partnerskom sastanku projekta FORTIC „From Remains of the War to the Architecture of Peace in Cross-Border Area of Italy-Croatia“, održanome u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska za razdoblje 2021. – 2027. Sastanak je označio početak projektnih aktivnosti usmjerenih na očuvanje i valorizaciju kulturne baštine regije.

Sastanak je otvorila ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić, koja je u uvodnom govoru pozdravila prisutne partnere, zahvalivši im na predanom radu i suradnji u okviru projekta FORTIC. Istaknula je da je ovaj sastanak, kao i nadolazeće aktivnosti, ključan korak za daljnji razvoj projekta, naglašavajući važnost zajedničkog rada na jačanju kulturno-turističkih kapaciteta regije.

Predstavnici Grada Pule predstavili su plan daljnjih aktivnosti i održali okrugli stol te dodatni sastanak koordinacijskog odbora projekta, na kojem je usvojena i komunikacijska strategija koja će definirati smjer promocije i komunikacije s javnošću.

U sklopu FORTIC tjedna održala se i konferencija “Održivi poslovni modeli za fortifikacije”, koja se bavi ključnim temama kao što su održivi poslovni modeli i valorizacija fortifikacija, digitalne tehnologije, uključivanje ranjivih skupina u prostore kulturne baštine te jačanje prekogranične suradnje kroz umrežavanje gradova. Na konferenciji je pročelnica za kulturu Grada Pule Emina Popović Sterpin, predstavila projekt FORTIC, dodatno naglašavajući značaj ovih inicijativa za očuvanje i revitalizaciju kulturne baštine.

Projekt FORTIC predvodi Grad Pula dok su partneri projekta Tvrđava kulture Šibenik, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Grad Korčula, Sveučilište CA' FOSCARI u Veneciji, Općina Cervia i Općina Vieste. Pridruženi partneri su Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Turistička zajednica Grada Korčule te venecijanska udruga UNPLI Veneto.

Projekt će se provoditi od 1. travnja 2024. do 30. rujna 2026. godine. Ukupna vrijednost projekta FORTIC iznosi 2.135.773,60 eura, od čega se 476.175,00 eura odnosi na Grad Pulu, uključujući 380.940,00 eura bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Ovim okupljanjem, projekt FORTIC još jednom potvrđuje svoju posvećenost prekograničnoj suradnji, unapređenju kulturne infrastrukture i jačanju turističkih potencijala kulturne baštine.

Partnerskom sastanku u ime Grada Pule uz pročelnicu Eminu Popović Sterpin sudjelovala je i pomoćnica pročelnice Jasmina Nina Kamber.