Novosti

03/09/2009

Čelnici Istarske županije uputili poziv Vladi o izmjeni odluke o radnom vremenu

Gradonačelnik Boris Miletić i župan Ivan Jakovčić, uz gradonačelnike i načelnike Istarske županije, uputili poziv Vladi Republike Hrvatke da donese novu uredbu o radnom vremenu trgovina nedjeljom i blagdanima za vrijeme turističke sezone.
Župan Ivan Jakovčić i gradonačelnik Boris Miletić, uz gradonačelnike i načelnike Istarske županije, održali su jučer konferenciju za novinare o zabrani rada nedjeljom te pozvali Vladu Republike Hrvatske da donese novu uredbu o radnom vremenu trgovina za vrijeme turističke sezone.
"Onome tko želi raditi treba omogućiti rad. Svi imaju pravo na rad nedjeljom i taj rad mora biti adekvatno plaćen. Prema statistikama, uz neradne nedjelje, imat ćemo 15 posto manje prihoda u državnom proračunu, što znači i smanjenje prihoda za Istru. U Italiji i nekim drugim zemljama turisti koji dolaze već su obaviješteni kako kod nas nedjeljom trgovine ne rade, te svi dolaze u hrvatsku opskrbljeni hranom i pićem. Odluku o radnom vremenu trebalo bi preispitati, kao i onu o nula promila za alkohol kojom se nije smanjio broj nesreća na cestama te onu o zabrani pušenja koja ugrožava ugostitelje. Pozivamo Vladu da čim prije donese novu uredbu o radnom vremenu te odluči hoće li naša država biti turistička ili država zabrana", izjavio je pulski gradonačelnik.
Župan Ivan Jakovčić naglasio je kako se ove sezone puno napora uložilo u privlačenje gostiju da bi se potom spornim odlukama nanijela šteta turizmu. Gosti se vabe na Jadran, no kada dođu dočekaju ih zatvorena vrata. Jakovčić inzistira da se odluka o određivanju radnog vremena prepusti tijelima lokalne samouprave do 1. studenog.