Novosti

04/09/2009

Upisi u gradske vrtiće

Na natječaj za upis u vrtiće ukupno je pristiglo 615 zahtjeva, pravilniku udovoljava 429 tako da bi 74 djece ostalo neupisano. No vrtićka grupa iz dječjeg vrtića "Dorisini cvjetovi" vratit će se u vrtić "Zvjezdice", čime je omogućen upis za još 18 djece. Time se broj neupisane djece smanjuje na 56. Prijedlog liste mora se objaviti u roku od tri, nakon toga slijedi žalbeni rok od 5 dana. Povjerenstvo za upise ima rok od 3 dana za rješavanje eventualno pristiglih žalbi, nakon čega se objavljuje konačna lista o upisu djece po skupinama.
Na sjednici održanoj 29. lipnja 2009.godine Povjerenstvo za provođenje upisa u dječje vrtiće donijelo je Odluku o prijedlogu liste reda prvenstva za upise djece u dječje vrtiće u vlasništvu Grada Pule i za dječji vrtić "Cvrčak". Zahtjevi za prijem u vrtiće i jaslice Grada Pule primali su se od 22. svibnja do 12. lipnja 2009. godine. Primljeno je ukupno 615 zahtjeva.
Od ukupno pristiglih 615 zahtjeva pravilniku udovoljava njih 429, odnosno oni koji se odnose na djecu koja imaju navršenih 12 mjeseci (sa 1.9.2009.) i čija oba roditelja imaju prebivalište u Puli. Od 429 valjanih zahtjeva 220 ih se odnosi na upis djece u jaslice, a 209 na upis djece u vrtiće. S obzirom na sadašnju situaciju gdje je na raspolaganju 146 slobodnih mjesta za upise u jaslice, 74 djece ostalo bi neupisano. No, zbog odluke da se vrtićka grupa iz dječjeg vrtića "Dorisini cvjetovi" vrati u vrtić "Zvjezdice", otvorena je mogućnost upisa još 18 djece čime se broj neupisane djece u jaslice smanjuje na 56.
U vrtićkim grupama na raspolaganju je 169 slobodnih mjesta te će 40 djece ostati neupisano.

Na sjednici održanoj 29. lipnja 2009. godine Povjerenstvo za upise utvrdilo je:



  • Prijedlog liste reda prvenstva za upis djece u dječje vrtiće u pedagoškoj godini 2009./2010., djeci koja udovoljavaju Pravilniku prema bodovima i dobi djeteta, te
  • Odluku o odbijanju zahtjeva za upis u dječje vrtiće u pedagoškoj godini 2009./2010.


Prijedlog i Odluka će se objaviti na službenim stranicama Grada Pule www.pula.hr i na oglasnim pločama na upisnim mjestima u dječjim vrtićima. 
Prema Odredbama Pravilnika o upisu djece Prijedlog liste moraju se objaviti u roku od tri dana nakon donošenja. Nakon toga postoji žalbeni rok, u trajanju 5 dana, a žalbe se predaju u pisarnici Grada Pule. Po primitku žalbi Povjerenstvo za upise ima rok od 3 dana za rješavanje eventualno pristiglih žalbi, pa se objavljuje konačna lista o upisu djece po skupinama.
Na području grada Pule postoji značajan broj privatnih vrtića u čijem financiranju intenzivno sudjeluje Grad Pula sa 7,09 milijuna kuna godišnje. Budući da su u program subvencioniranja uključeni svi privatni vrtići koji djeluju na području grada Pule, svako dijete koje pohađa privatne vrtiće u Puli ujedno sufinancira proračun Grada Pule, odnosno svi porezni obveznici.
Što se daljnjih radova na vrtićkoj infrastrukturi tiče, ističemo kako se nastavlja projekt proširenja dječjeg vrtića u Šijani "Zvjezdice". Podsjetimo, za proširenje "Zvjezdica" izdana je lokacijska dozvola koja je postala pravomoćna 4. svibnja 2009., dok je trenutno u tijeku izrada projektne dokumentacije za ishodovanje potvrde glavnog projekta.
Planirano je da za proširenje dječjeg vrtića Predškolska ustanova Dječji vrtići Pula podigne kredit. Izmjenom zakonske regulative, osim suglasnosti Gradskog vijeća Grada Pule za zaduživanje ustanove potrebna je i suglasnost Vlade Republike Hrvatske što znatno produžuje vrijeme potrebno za dobivanje kredita.
Jednako tako po ishodovanju svih potrebnih dozvola, kao i osiguravanju potrebnih sredstava za navedenu investiciju, potrebno je raspisati i natječaj za izvođača radova te izvršiti njegov odabir. Realizacijom ove rekonstrukcije u "Zvjezdicama" otvorit će se mjesta za upis 45 djece.
Sukladno svim navedenim okolnostima i realnim vremenskim okvirima za početak rekonstrukcije, Predškolska ustanova Dječji vrtići Pula pristupit će privremenom uređenju prostora Zvjezdica osvježavanjem i osposobljavanjem za boravak do konačne rekonstrukcije.
Jednako tako, prostor u kojem se trenutno nalaze djeca (bivši vrtić "Dorisini cvjetovi") koristit će druge grupe u sklopu predškolskih ustanova u vlasništvu Grada Pule ustanove, sukladno procjeni stručnih službi.
Isto tako podsjećamo da su u tijeku radovi na izgradnji dječjeg vrtića na Velom Vrhu (u sklopu izgradnje nove Osnovne škole Veli Vrh) u kome će biti mjesta za novih pet vrtićkih grupa, odnosno nešto više od 100 djece.