Novosti

04/09/2009

Osnovan Istarski speleološki savez

U Komunalnoj palači održala se osnivačka skupština prvog regionalnog speleološkog saveza u Republici Hrvatskoj.
Osnivačka skupština Istarskog speleološkog saveza održala se u petak, 3. srpnja, u Komunalnoj palači. Time je osnovan prvi regionalni, županijski speleološki savez u Republici Hrvatskoj. U osnivanju je sudjelovalo pet istarskih speleoloških udruga: Speleološko društvo "Proteus" iz Poreča, Speleološko društvo "Buje", Speleološko društvo "Ćićarija" iz Buzeta, Speleoklub "Had" iz Vrsara i Poreča te Speleološka udruga "Pula". Iako je u osnivanju saveza od samog početka sudjelovalo i Speleološko društvo "Istra" iz Pazina, zbog tehničkih razloga nisu mogli sudjelovati u osnivanju, ali vjeruje se da će se u vrlo kratkom roku pridružiti kao ravnopravni članovi.
Nakon pozdravnog govora Vinka Kneza, pročelnika Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Pule, skupštinom je predsjedavao Matej Mirkac.
Na osnivačkoj skupštini usvojen je statut, donesena odluka o pokretanju postupka za upis u registar udruga Republike Hrvatske te su izabrana tijela saveza. Za predsjednicu je izabrana Petra Počanić iz SD "Proteus", za dopredsjednika Antonio Ciceran iz SK "Had" i za tajnika Matej Mirkac iz SU "Pula". Izabrani su članovi upravnog i nadzornog odbora te donesena odluka da se program rada saveza donese na izvanrednoj skupštini nakon registracije saveza. Na skupštini su pročitani telegrami podrške predsjednika i tajnika Hrvatskog speleološkog saveza te pročelnika Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, a nakon kratkog govora predsjednice Petre Počanić i Denisa Stipanova, voditelja Službe zaštite i spašavanja Vatrogasne zajednice IŽ, uslijedila je zakuska i druženje.