Novosti

03/11/2009

Svečano obilježavanje nove školske godine u Puli polaznika United World Colleges of the Adriatic

Prestižna obrazovna ustanova United World Colleges of the Adriatic iz talijanskoga gradića Devina kraj Trsta odabrala je Pulu za tradicionalno obilježavanje početka nove školske godine. Svečanost će se upriličiti u petak, 23. listopada, u 12 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. 

Dosadašnja bliska suradnja s Hrvatskom u pozadini je odluke da se ovogodišnja svečanost početka školske godine održi upravo u povijesnom pulskom ambijentu. Ova manifestacija ima za cilj svojevrsnu međunarodnu promociju kulture i obrazovanja te predstavlja zajedničku inicijativu talijanske regije Friuli Venezia Giulia, Istarske županije i Talijanske unije u Istri. 

Na svečanosti će se okupiti svih 179 učenika iz čak 83 zemlje, koliko ih ove godine pohađa ovu školu. Od samog osnutka UWCAD-a 1982. godine, ovu je školu pohađalo 55 hrvatskih učenika te brojni učenici s područja bivše Jugoslavije. Osim toga, još 24 hrvatskih i slovenskih učenika odabrano je posredstvom Talijanske unije (u Sloveniji i u Hrvatskoj), odnosno Narodnog sveučilišta u Trstu. Ovi su učenici, zajedno s vršnjacima iz cijeloga svijeta, polazili zadnje dvije godine srednje škole u UWCAD-u te na kraju dobili International Baccalaureate, međunarodnu diplomu priznatu na brojnim svjetskim sveučilištima. Ove godine u Devinu Hrvatsku predstavlja troje učenika, od kojih jedan predstavlja talijansku nacionalnu zajednicu.

United World Colleges okuplja učenike iz cijelog svijeta na završne dvije godine srednjoškolskog obrazovanja organiziranim natječajem, neovisno o njihovom imovinskom statusu i podrijetlu te rasnoj, vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti. U svijetu trenutno djeluje 13 UWC koledža s temeljnim ciljem razvijanja tolerancije i međunarodnog razumijevanja, odnosno promicanja "obrazovanja snagom koja ujedinjuje narode, nacije i kulture za mir i održivu budućnost" prema službenoj krilatici ove svjetske organizacije.

Svečanost započinje podizanjem 83 zastave zemalja ovogodišnjih učenika u Devinu. Prisutnima će se obratiti predstavnici Talijanske unije, Istarske županije i Grada Pule kao i prvi direktor UWCAD-a David Brook Sutcliff. Prigodni program predviđa nastupe školskog pjevačkog zbora i solo izvedbe učenika. Na susretu će se okupiti i učenici srednjih škola iz Pule i Istre, odnosno potencijalni kandidati za dobivanje pune dvogodišnje stipendije ove škole.