Novosti

25/11/2009

Održana radionica Pula Free Air - slobodna mreža na slobodnom softveru

U Opatiji se od 23. do 25. studenog održava dvadeseti KOM2009 - konferencija o elektroničkim komunikacijskim tehnologijama i normama u informatici. Radionicu "Pula Free Air - slobodna mreža na slobodnom softveru" održao je jučer mr. sc. Albert Novak, voditelj istraživanja i razvoja u Carnetu, a pripremio ju je u suradnji s mr. sc. Dejanom Gambinom, voditeljem Odsjeka za informatiku Grada Pule. Ova mreža je spoj dviju nezavisnih mreža - gradske Pula Free Air i Carnetove eduroam. Na radionici je prikazan i demonstriran uspostavljeni sustav simbioze dviju mreža te predstavljen pregled korištene tehnologije, topologije mreže, distribucije za bežične pristupne točke Open WRT- linux, način instalacije i spajanja na pristupnu točku, sigurnost bežične mreže i nadzor čvorova.
Suradnjom Grada Pule, Sveučilišta, Carneta i lokalnih udruga korisnika bežičnih pristupnih tehnologija, temeljenih na otvorenim sustavima i standardima, razvija se gradska bežična mreža za slobodnu komunikaciju. Podsjećamo da je prva faza pokrivanja grada bežičnim internetom pokrenuta početkom godine kada je otvorena gradska mreža bila dostupna samo na Forumu. Već na proljeće zona pokrivanja bežičnim internetom namijenjenom građanima, gradskim službama, komunalnim poduzećima, institucijama i ostalima uspješno je proširena i na Portaratu, Flanatičku ulicu, gradsku tržnicu i Giardine. Danas signal otvorene bežične mreže u Puli pokriva sljedeće lokacije:



  • prvi signal sa Sveučilišta zahvaća zonu od Sveučilišta Jurja Dobrile do Flanatičke ulice (osim kod Varteksa)


  • drugi signal sa Sveučilišta pokriva zonu prema bolnici, a u taj dio spada i dio Ulice Bruna Kosa


  • signal s Tržnice zahvaća dio zelene tržnice i dio Flanatičke (oko same tržnice), zatim cijelu Dalmatinovu (od Brionke do Benettona) pa do Varteksa


  • signal s Foruma pokriva cijeli Forum


  • signal s vrtića trenutno pokriva Trg Portarata


  • signal s Politehnike pokriva dio do Kaštela


  • Carnetov čvor na Ekonomskoj školi zahvaća dio oko Pattinaggia


  • Carnetov čvor na OŠ Veruda zahvaća područje oko OŠ Veruda


  • signal s dva kioska na Korzu obuhvaća cijeli Korzo.

    Uvođenje jednostavnog, besplatnog i bežičnog pristupa internetu pokazalo se odličnom inicijativom kojom se Pula svrstala među prve hrvatske gradove koji nude takvu uslugu svojim građanima i posjetiteljima.