Novosti

25/01/2010

Početak plinofikacije u naselju Monte Giro

Danas su na raskršću Vitasovićeve ulice i ulice Prekomorskih brigada, polaganjem prve cijevi nove plinovodne mreže započeli radovi na plinofikaciji naselja Monte Giro. Otvaranju radova nazočili  su gradonačelnik Boris Miletić, direktor Plinare d.o.o. Dean Kocijančić, te pročelnik  Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat.

Miletić je rekao kako je opskrba prirodnim plinom jedan od značajnijih infrastrukturnih projekata u gradu Puli. Korištenjem prirodnog plina mogu se ostvariti uštede između 40 i 45%. Stoga je primarni cilj osigurati svim građanima grada Pule opskrbu ovim, ne samo ekonomičnim, nego i ekološki prihvatljivijim energentom koji će pridonijeti poboljšanju kvalitete življenja.

Dean Kocijančić je rekao kako će se plinofikacijom naselja Monte Giro na ukupno 7,3 km nove plinovodne mreže priključiti čak 473 postojećih potrošača. Također je istaknuo da se pored plinofikacije naselja Monte Giro, investicije vrijedne 5.200.000 kn, radi i na Verudi Porat, od Palisine ulice prema zaobilaznici gdje je već 440 postojećih potrošača, a  vrijednost radova je oko 5.000.000 kuna. U mjesecu listopadu 2009. godine otvoreno je i naselje Pješčana uvala gdje je ukupan broj potrošača oko 200. Do jeseni će dakle oko 1.000 postojećih potrošača početi koristiti prirodni plin. Radovi bi trebali biti gotovi do rujna te se ujedno planira nastavak radova u naseljima Šijana, Vidikovac i drugim dijelom Verude Porat.

Radovi na Monte Giru protezat će se duž cijele Vitasovićeve ulice i instalacije će se spojiti na već postavljen dio mreže ispod novog kružnog toka na križanju Koparske ulice i ulice 43. istarske divizije. Upravo duž ove dvije ulice nastaviti će se daljnja plinofikacija grada. Izgradnjom plinovodne mreže u Šijani, Koparskom ulicom i Ulicom Jurja Žakna omogućit će se mreža za nastavak radova prema Monvidalu, Kaštanjeru i Šišanskom naseljute polaganju dva krakanovog plinovoda duž Rakovčeve i Stankovićeve ulice, što bi trebalo uslijediti tijekom iduće godine.