Novosti

03/02/2010

Vlada RH isključila pulske prometnice iz Programa građenja:Istarski čelnici zatražili hitan sastanak s premijerkom

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i župan Ivan Jakovčić zatražili su hitan sastanak s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor vezano uz izgradnju prometnice sa četiri trake od Stancije Peličeti do križanja u Šijani i gradnju kružnog toka na dvije razine u Šijani.

Hitan sastanak zatražen je nakon što je Vlada Republike Hrvatske usvojila Program građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2009. do 2012. godine Hrvatskih cesta u kojem je spomenuta dionica izbačena iz navedenog Programa. S obzirom da se radi o državnoj cesti, za njenu izgradnju je u potpunosti odgovorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, odnosno investitor Hrvatske ceste d.o.o.

Za izgradnju iste postoji pravomoćna lokacijska dozvola dok je projektna dokumentacija potrebna za ishodovanje potvrde glavnog projekta pred dovršetkom. Izgradnja predmetne dionice bila je predviđena Programom građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2005. do 2008. godine Hrvatskih cesta. Danas, u trenutku kada su stvoreni svi preduvjeti za početak gradnje, bez ikakve prethodne konzultacije s Gradom Pulom i Istarskom županijom, projekt je izbačen iz istog Programa za razdoblje od 2009. do 2012. godine, čime je realizacija istog dovedena u pitanje. Navedena dionica predstavlja glavni cestovni ulaz u grad Pulu kao i najkritičniju točku državnih cesta u Istarskoj županiji.

U dopisu upućenom predsjednici Vlade naglašeno je da je Grad Pula do sada uložio 39 milijuna kuna i ima u planu uložiti dodatnih 39 milijuna kuna u proširenje gradske zaobilaznice (bez državne potpore), a sve u dobroj vjeri da će i država ispuniti svoj dio posla i izgraditi navedenu dionicu. Postojeće križanje na navedenoj dionici potpuno je neprimjereno sadašnjim uvjetima u prometu. Naime, sagrađeno je 1983. godine, od kada se broj vozila u Puli i Istarskoj županiji povećao za čak 134%, gospodarska aktivnost porasla za 132% a vanjsko trgovinska razmjena za 1000%. Državna cesta D-401 čini spoj Pule sa zračnom lukom, te spoj Pule sa Istarskim Y i kao takva predstavlja okosnicu ne samo razvoja gospodarstva i turizma Pule i okolice, već i cijele Istre.

Gradonačelnik Boris Miletić zatražio je podršku svih relevantnih subjekata i institucija na području grada Pule i Istarske županije, kako bi se izgradnja navedene dionice argumentima vratila u Program građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2009. do 2012. godine Hrvatskih cesta.