Novosti

10/02/2010

Caffe sa sindacom

Gradonačelnik Boris Miletić je danas u svom uredu ugostio predstavnike medija s kojima je u opuštenom ozračju uz kavu razgovarao o aktualnim temama. Caffe sa sindacom novost je najavljena krajem prošle godine čiji je cilj u neformalnom razgovoru jednom mjesečno osvrnuti se na aktualna gradska pitanja

Na današnjem, drugom po redu druženju, gradonačelnik Miletić osvrnuo se na (ne)financiranje istarskih projekata od strane države i Vlade. Naglasio je projekt izgradnje kružnog toka u Šijani sa pristupnom prometnicom do Stancije Peličeti koji je upravo Vlada Republike Hrvatske izbacila iz Programa gradnje Hrvatskih Cesta od 2009. do 2012. Godine. S ciljem rješavanje nastalog problema upućeni su zahtjevi za hitan sastanak premijerki Kosor, ministru Kalmeti i Hrvatskim Cestama te se očekuje razgovor s istima. Izbacivanjem navedene dionice Vlada je zatvorila oči pred najvećm problemom državnih cesta u Istarskoj županiji kojime ne samo da se utječe na sigurnost u prometu nego i na razvoj gospodarstva, posebno turizma.

Izgradnja škole Veli Vrh je u tijeku, ali se za zatvaranje financijske konstrukcije još uvijek se očekuje odgovor od države za sufinanciranje iste unatoč više sastanaka koje je gradonačelnik održao sa resornim ministrom. Početak radova na 2. fazi izgradnje stadiona Alda Drosine, također u zastoju jer je u procesu javne nabave prema Državnoj komisiji za javnu nabavu upućen prigovor na koji je Komisija bila zakonski obvezana reagirati u roku od 15 dana, a ni danas nakon više od 40 dana ništa nije odgovoreno. Međutim, postupak je zaustavljen, radovi se ne odvijaju, a plaćaju se interkalarne kamate. Miletić je upozorio na krajnje neodgovorno ponašanje države u svim navedenim slučajevima.

Na pitanja o financijski značajno reduciranom projektu Pula Non Stop, Miletić je napomenuo da je projekt dugoročno trebao biti financiran sponzorskim sredstvima, a ne iz proračuna. No sponzori su zbog recesije dogovorena sponzorstva morali otkazati, a projekt je već odmakao. Projekti su već bili dogovoreni i realizirani, stoga ih je trebalo platiti. Istaknuo je da je ono što je bilo ugovoreno uistinu i realizirano, no sada su zbog financijskih ograničenja proračuna sredstva za projekt prenamijenjena. Projekt će nastaviti sada uz minimalne troškove, dok se ne stvore uvjeti za njegov intenzivniji nastavak. Istaknuo je kako Grad unatoč recesiji izdvaja godišnje više od 20 milijuna kuna za kulturu, no, taj podatak često promakne javnosti. Ulaganje u kulturu gleda kao investiciju, a ne kao trošak.

Na pitanja o budućnosti Histria festivala, istaknuo je da ukoliko netko želi poslovati s Gradom, mora imati čisti račun istaknuvši kao je na Organizatoru da podmiri dugovanja prema ZAMP-u i  Pula Film Festivalu.