Novosti

20/02/2010

Pulske zelene oaze

Kako bismo upotpunili i istaknuli ljepotu zelenih površina našeg grada, nastavljamo s projektom "Pulske zelene oaze", nešto smanjenom dinamikom, u skladu s trenutnom ekonomskom situacijom. U ovoj godini završit će se sustavi za navodnjavanje za koje je potrebni materijal kupljen još 2008. godine.

Obzirom da će prije sadnje biti postavljani sustavi za zalijevanje,  ishodili smo potrebne uvjete konzervatora. Sustav za zalijevanje  travnatih površina na Rivi u konačnici će biti spojen na sustav Karolina čime će se osigurati kontinuirano navodnjavanje te ušteda na troškovima vode dok će kvaliteta sadnog materijala biti veća. Sadit će se uglavnom mediteransko bilje - trajnice i manji grmovi koji su se pokazali kao odabir primjeren našem podneblju, jer osim što dobro podnose manjak vlage i visoke temperature, one cvjetaju i najljepše su upravo u nadolazećim mjesecima, čime će Riva, kao jedna od glavnih pulskih prometnica, dobiti novo ruho. Od odabranih vrsta ističemo tobirovac, nandinu, kuriku, santolinu, teukrium i sl. Novo ruho će dobiti i površine oko Pošte, Zlatićev trg te površina na križanju Arsenalske i Bečke. Svi hortikulturalni radovi pratit će dinamiku izgradnje kanalizacije na tom području.

Također će se raditi i na sadnji stabala u sklopu već tradicionalne obnove zelenog fonda koju godinama provode Pula Herculanea i Grad Pula. Posadit će se oko 50 stabala vrste cedar, platana, crnika, čempres, javor i drugih cijelim područjem grada počevši od Vidikovca, Verude i Stoje pa do Šišanskog naselja i Šijane. Realizacijom navedenog projekta grad dobiva kvalitetno i skladno uređeni okoliš te primjereniji izgled da bi tako obnovljen dočekao nadolazeću sezonu.

Prema programu redovnog održavanja za 2010. godinu orezivat će se stabla u okolini Karlo Rojca, Radićevoj  i Greblovoj ulici. U Huguesovom parku vršit će se okopavanje i plijevljenje cvjetnih gredica.