Novosti

23/02/2010

Aktivnosti školske vertikale na talijanskom jeziku Grada Pule

Ravnateljice PU-IP " Rin Tin TIn", Tamara Brussich, talijanske OŠ " Giuseppina Martinuzzi", Susanna Cerlon te talijanske srednje škole "Dante Alighieri", Debora Radolović, jučer su pri Zajednici talijana u Puli održale tiskovnu konferenciju o planiranim i organiziranim aktivnostima imenovanih institucija povodom upisa u prve razrede osnovne i srednje škole.


Stručne suradnice u vrtiću i talijanskoj OŠ zajedno s ravnateljicama pripremile su niz aktivnosti za djecu i roditelje, a sve s ciljem pomaganja djeci i roditeljima koje na jesen očekuje novi izazov, polazak djeteta u osnovnu školu. Tako će djeca, školski obveznici danas 23. veljače u jutarnjim satima prisustvovati nastavi u nižim razredima talijanske OŠ G.Martinuzzi, gdje će upoznati učiteljice, prostor učionica i same škole, te će zajedno s učenicima po prvi puta zasjesti u đačke klupe. Za roditelje su pripremljeni pisani materijali o tome kako pomoći djetetu u poduzimanju tog velikog koraka, te smjernice o vještinama koje bi dijete trebalo posjedovati i razvijati do polaska u školu. Predavanje na tu temu održat će se za roditelje djece koja na jesen kreću u prvi razred osnovne škole u prostorima vrtića 2. ožujka,. Već drugu godinu za redom testiranje djece koje provodi školska psihologinja Mariuccia Capolicchio, održat će se u vrtićkim skupinama koje djeca pohađaju zbog kvalitetnijih i realnijih rezultata koji se pokazuju u " normalnim" uvjetima. Naime, djeca, ali i roditelji su vrlo uzbuđeni pri dolascima na psiho testiranje tako da rezultat često biva iskrivljen. Na ovaj način djeca pokazuju svoje realne sposobnosti. Talijanska OŠ će nadalje, u travnju, otvoriti svoja vrata djeci i roditeljima prezentirajući svoje programe i sadržaje, pri čemu će budući školarci upoznati i svoje učiteljice i sjesti u klupe koje će biti njihove na jesen. Već tradicionalno će odgojiteljice razgovarati i podijeliti bitne informacije s kolegicama učiteljicama, kako bi im olakšale prve dane s novim učenicima.


Sličan način pripreme imaju i učenici osmih razreda koji najesen kreću u srednju školu. Organizirani su posjeti osmaša talijanskoj srednjoj školi Dante Alighieri te njihovo prisustvovanje nastavnim satima po svim usmjerenjima te novoopremljene srednje škole. I roditeljima će biti pružane informacije o nastavnim planovima i programima, kao i o svim izvannastavnim programima škole.


Cilj ove konferencije za novinare bio je pokazati na koji način talijanska nacionalna zajednica preko svojih vrtića i škola vodi brigu o svim segmentima obrazovanja od vrtića pa preko osnovnoškolskog do srednjoškolskog obrazovanja te o bitnoj podršci koju pruža djeci i roditeljima.


Treba naglasiti da su i prosvjetni djelatnici od odgojitelja, učitelja, nastavnika i profesora svjesni važnosti međusobne komunikacije na svim razinama obrazovanja jer poznavanje djeteta (od vrtića da adolescentne dobi) pomaže u njegovom odrastanju te razumijevanju njegovih potreba i uspostavljanju partnerskog odnosa  škole s obitelji odnosno roditeljima.