Novosti

24/02/2010

Djeca prijatelji u prometu

U sklopu akcije pulske prometne policije djeca vrtića Rin Tin Tin u pratnji odgojiteljica, prisustvovat će edukativnim aktivnostima o sigurnosti u prometu koje provodi prometna jedinica. Djeca će 25. veljače, te 2. i 3. ožujka organizirano ići na predavanja prilagođena predškolskoj dobi u sjedište prometne policije. Ondje  će pomoćnik načelnika za preventivu Dubravko Šlibar govoriti o sigurnosti i ponašanju u prometu, a sve kako bi se djeci omogućilo sigurnije kretanje, kao pješacima sudionicima u prometu. Djeca kroz programe rada u svojim skupinama gotovo svakodnevno govore o prometu. Kroz brojne posjete i svakodnevne šetnje i sami su sudionici u prometu gdje je  važnost znanja i opreza neupitna.

U sklopu posjeta policiji zajedno s direktorom Pulaprometa, Igorom Škatarom i suradnicima, organizirali smo i mini projekt o gradskom prijevozu i pogodnostima istog. Djeca će naučiti da se autobus čeka na autobusnom stajalištu, da autobusi imaju vozni red, da treba platiti kartu koju provjerava kontrolor, da vozač autobusa brine o putnicima na način da je vožnja sigurna. Bitno je steći naviku uporabe gradskog prijevoza, kojeg koriste s roditeljima, ali i samostalno kad krenu u školu. Na taj način djecu se već od malih nogu uče gradskom životu i korištenju gradskog javnog prijevoza koji vežemo uz odvikavanje od pretjerane upotrebe osobnih automobila, koja posebice dovodi do zagađenja okoliša. Pri razgovoru s djecom moglo se čuti: "Kad idem s mamom i tatom u grad s autobusom ljepše mi je jer ne moram tražiti parking i brže dođem" ili "Volim ići autobusom s nonom na tržnicu. Nono uvijek ide autobusom i čekamo ga na Giardinima, kurijera nas dovede skoro do kuće." "Moja nona ima kartu i sliku i šofer zna da je to ona kad mu pokaže kad uđe u autobus."



Dakako, nije prvi put da djeca koriste usluge Pulaprometa, ali ovaj put ciljano se želi najmlađima ukazati na važnost korištenja javnog prijevoza.