Novosti

05/03/2010

Prijedlog strategije Grada Pule na Wikiju

Pročelnik Ureda Grada Bernard Zenzerović, informatički savjetnik Davor Sebastijan i predstavnik FWD grupe Toni Milovan održali su tiskovnu konferenciju na kojoj su predstavili Prijedlog strategije Grada Pule 2009.-2015. godine. na Wikiju - internetskom servisu koji omogućava svima uvid u sadržaj strategije razvoja grada te mogućnost da svojim prijedlozima i komentarima utječu na donošenje konačnog dokumenta.

Bernard Zenzerović je u uvodnom dijelu istaknuo važnost Wiki-web servisa naglasivši da je to još jedan način uključivanja građana u proces donošenja razvojne strategije. Koristeći Wiki web servis građani aktivno sudjeluju i interaktivno komuniciraju s Gradom. Izrada strategije podijeljena je u tri faze. Na kraju svake faze u tekst će se uključiti komentari i sugestije, kako bi se na kraju dobio konačni prijedlog dokumenta. U prosincu prošle godine uvedene su  i e-konzultacije, radi uključivanja građana u procese donošenja bitnih odluka za razvoj Pule. To je svojevrstan sustav odgovaranja na pitanja te mogućnost prikupljanja dodatnih komentara, što predstavlja novitet u Republici Hrvatskoj. Sugestije dobivene neposrednim e-konzultacijama prosljeđuju se koordinatoru i izrađivačima. Upisani komentar se automatski zaprima, a administratori prate sve izmjene zajedno sa izrađivačima i koordinatorima.

Toni Milovan je rekao da je Strategija na internetu postavljena na MediaWiki aplikaciji, trenutno najpopularnijem open source wiki softveru na svijetu kojeg koristi i sama najveća svjetska web enciklopedija Wikipedija, čiji sadržaj sastavlja i uređuje, na raznim jezicima, gotovo sto tisuća aktivnih korisnika. Pokazao je kako Wiki funkcionira te kako građani mogu raspravljati odabirom poveznice "razgovor" na vrhu stranice, te tamo iznijeti svoj stav, mišljenje ili prijedlog o bilo kojem dijelu objavljenog teksta. Da bi sudjelovali u raspravi, građani se mogu registrirati putem poveznice "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice, te odmah po registraciji (koja je automatska) mogu započeti s radom na sustavu. Sustav "pamti" sve izmjene na sadržajima pružajući tako sudionicima uvid u proces nastanka konačnog teksta.

Zenzerović je pozvao sve građane da se putem Wikija uključe u izradu strategije s prijedlozima, komentarima, konzultacijama te konstruktivnim komentarima. Napominje kako je Proces izrade strategije ciljano podijeljen na tri faze, kako bi se prijedlozi i mišljenja građana mogli inkorporirati u finalni kvalitetni dokument koji će potom ići na javnu raspravu. Uključivanje građana jamči i veću transparentnost rada Gradske uprave.