Novosti

17/03/2010

Sadnja stabala u parku kod Rojca

U sklopu akcije obnove zelenog fonda grada Pule danas su u 10 sati započeli radovi na sađenju stabala koelreuterije u parku kod Rojca, kroz redovnu djelatnost Upravnog odjela za prostorno uređenje, odnosno Odsjeka za zaštitu okoliša. Radove je prezentirao pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Giordano Škuflić, a o sadnji je  govorila Loris Mošnja, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Grada Pule.



Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju, Odsjeka za zaštitu okoliša, u suradnji sa Pula Herculaneom i ove godine nastavlja obnovu  gradskog zelenila sadnjom stabala i ukrasnog grmlja. Tijekom proljetne sadnje, djelatnici Pula Herculaneae, zasadit će preko 50 stabala (cedrova, pinija, ladonja, lipa, javora, judića, katalpa, platana, koelreuteria, magnolija), 100 cvatućih grmova (oleandara, kalistemona, viburnuma, mirti, pirakanti), 2000 trajnica i manjh grmova (pitosporuma, berberisa, ružmarina, abelija, lavandi)  i  3500 ljetnica (salvija, begonija, petunija). Sadnja će se vršiti na zelenim površinama raspoređenim po cijelom gradu.


Sadnja je planirana i na površini kod gradskog groblja, za što su namijenjene tri magnolije, na kupalištu Valkane 12 stabala cedra, na Vidikovcu i Verudi po šest stabala, kao i u Šišanskom naselju, Šijani, Arsenalskoj, Ulici Starih statuta i na Stoji.

Svake godine iz proračuna Grad Pule izdvajaju se sredstva za sadnju zelenila: oko 600.000,00 kuna u posljednje tri godine., Tako je na području grada zasađeno 3.440 stabala, 1.820 grmova i 5.000 trajnica.

Povodom Dana šuma 21. ožujka, ujedno i prvog dana proljeća, u park šumi Šijana, djelatnici Nature Histrice, zasadit će 10 čempresa i započeti  s uređenjem Aleje čempresa u okviru ovogodišnjih aktivnosti revitalizacije park šume. I ove će se godine za sadnju stabala izdvojiti oko 200.000 kuna.