Novosti

23/03/2010

Pulska filmska tvornica

Pulska filmska tvornica djelovala je četiri godine kao jednomjesečna radionica dokumentarnog filma u sklopu Festivala igranog filma u Puli, a od ožujka 2009. godine djeluje kao udruga kojoj je cilj razvoj, unapređenje i promicanje filmskog i video stvaralaštva te filmska produkcija. Tijekom svog postojanja 33 polaznika Pulske filmske tvornice realiziralo je 38 kratkih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, a 10 filmova je prikazano na 14 festivala u zemlji i inozemstvu te dobilo 7 nagrada i priznanja.

Tijekom 2009. godine održana je 5. Radionica izrade filma "Pulska filmska tvornica " gdje su polaznici kroz niz radionica i praktikuma prošli sve faze izrade filma: Razvoj ideje, Produkciju, Snimanje zvuka, Snimanje slike te Montažu zvuka i slike. Rezultat je produkcija filmskih prvijenaca osmero novih autora, a ti se filmovi trenutačno prikazuju na sljedećim festivalima;

- Film Vanje Ujčića "Kuda plovi ovaj brod?"ušao je  u službenu konkurenciju 19. dana hrvatskog filmakoji će se održati u Zagrebu od 6. do 11. travnja 2010.

- Svih osam filmova realiziranih na prošlogodišnjoj radionici prikazuju se i na 9. Reviji amaterskog filma- najvećem festivalu amaterskog i neprofesijskog filma u regiji (od 22. do 27. ožujka 2010., Zagreb ). Dva filma su u teenkonkurenciji:  "Bapla la"Luane Lojić i "Asylum" Daria Pejića, dok su ostali u konkurenciji niskobudžetnih filmova.

Prošle je godine film Maje Koroman "Traži se Happy End " uvršten u najbolje filmove RAF-a 2009. godine te je prikazivan na brojnim predstavljanjima RAF-a.