Novosti

25/03/2010

Uručenje Energetske povelje

Danas je u prostorijama Komunalne palače gradonačelniku Borisu Miletiću predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj ( UNDP Hrvatska) i koordinatorica projekata energetske efikasnosti u zgradarstvu Anita Klanac svečano uručila Energetsku povelju. Događanju su nazočili pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat i viša stručna referentica za gospodarenje imovinom Minja Savović.

Anita Klanac ja rekla kako je Energetska povelja deklaracija predstavnika lokalne i područne samouprave, kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, briga o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana. Potpisivanje Energetske povelje prvi je korak u provedbi projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE projekt), a u nepunih godinu dana potpisali su je predstavnici svih 127 gradova i 20 županija u Republici Hrvatskoj.

Gradonačelnik Miletić istaknuo je kako se Grad Pula potpisivanjem Pisma namjere s UNDP-om aktivno uključila u provođenje SGE projekta. Projekt SGE dio je nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) koji već više godina zajednički uspješno provode UNDP Hrvatska i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš. Projekt SGE usmjeren je na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. Navedeno doprinosi smanjenju troškova za energente, potrošnje energenata, kao i smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i poduzetništva.

Uspostavom Sustava gospodarenja energijom i ostalih mjera poboljšanja energetske učinkovitosti, Grad Pula želi:

  • smanjiti troškove za energiju u iznosu od 5% svake godine tijekom sljedećih 5 godina,
  • smanjiti emisije stakleničkih plinova na najmanju moguću mjeru u istom periodu,
  • upravljanjem troškova za energiju poboljšati ekonomsku učinkovitost u objektima, produktivnost i radne uvjete za zaposlene,
  • kontinuirano raditi na očuvanju okoliša.


Ostvarivanjem tih rezultata Grad Pula želi postati primjer najbolje prakse za gospodarenje energijom i smanjenje štetnih utjecaja na okoliš.