Novosti

29/03/2010

Sadnja stabala u Aleji čempresa

U sklopu nastavka projekta revitalizacije prirodne gradske oaze, danas je  u Aleji čempresa u sjevernom dijelu park šume Šijana posađeno dvanaest novih čempresa. Sadnji stabala nazočili su pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule Giordano Škuflić, ravnatelj Javne Ustanove Natura Histrica Elvis Zahtila i upravitelj Šumarije Pula Valter Buršić.

Elvis Zahtila je istaknuo kako Javna Ustanova Natura Histrica uz veliku pomoć i podršku grada Pule i Šumarije Pula već nekoliko godina radi na revitalizaciji i valorizaciji park šume Šijana osmišljavanjem novih zabavno rekreativnih i edukativnih sadržaja koji privlače sve veći broj posjetitelja. Tako su uklonjena suha i bolesna stabla oko centralne poljane, koja se redovito kosi i održava. Oko poljane su postavljene drvene klupice i panjevi za sjedenje. Uređeno je moderno dječje igralište sa raznim igračkama poput mreže za penjanje, vrtuljka, ljuljačke , klackalice i vlakića. Uz rub centralne livade postavljene su trim sprave za vježbanje i trasirane dvije trim staze, duža od 4 km i kraća od 2 km. Uređeni su platoi uz infopunkt sa klupama za edukaciju. Osnovni cilj je približavanje Park šume Šijana građanima Pule, onemogućavanje ulaska motornim vozilima te stalni nadzor šume. U suradnji sa KRUPP-om (Klub rekreativaca u prirodi Pula), trasirano je nekoliko pješačkih staza. Prošle godine radilo se na sanaciji centralne poljane, a odaziv građana i rekreativaca sve je veći. Intencija je poštovati izvornu matricu šume, hortikulturne radove izvršavati u skladu s istom te implementirajući moderne sadržaje, očuvati šumu.

Buršić navodi kako su u tijeku radovi na prorjeđivanju dijelova šume, što zahtijeva puno živog rada. Šuma je bogata s preko 110 vrsta stabala i grmlja domaćih i stranih vrsta iz cijelog svijeta, te nudi lijepu baštinu uz istinski doživljaj prirode.