Novosti

31/03/2010

Najava Festivala igranog filma

Danas je u Istarskom narodnom kazalištu održana tiskovna konferencija povodom predstavljanja Festivala igranog filma u Puli. Javnosti su se obratili umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković, ravnateljica Zdenka Višković-Vukić, producentica Festivala Tanja Miličić te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić.

Na konferenciji je predstavljeno prvih deset filmova iz Međunarodnog programa Europolis - Meridijani 57. Festivala igranog filma koji započinje 10 srpnja 2010. godine.

Međunarodni program Europolis-Meridijani 10. srpnja otvorit će film Vojvotkinja (The Duchess), redatelja Saula Dibba. U ovoj britanskoj ljubavnoj kostimiranoj drami o mladoj ženi rastrgnutoj između bračnih obveza i prave ljubavi glume Keira Knightley, Ralph Fiennes i Charlotte Rampling.

Film je imao festivalsku premijeru u Torontu,a osvojio je nagrade Oscar i BAFTA za kostimografiju, dok je Ralph Fiennes nominiran za Zlatni globus.

U američkom nezavisnom filmuSamac(A Single Man), debitantskom filmu slavnog modnog dizajnera Toma Forda, Colin Firth glumi profesora književnosti koji, tugujući zbog gubitka partnera, otkriva ljepotu sitnica svakodnevice. Film je festivalsku premijeru imao u konkurenciji Festivala u Veneciji, gdje je Colinu Firthu pripala Coppa Volpi za najboljeg glumca, a za istu ulogu osvojio je nagradu BAFTA te nominaciju za Zlatni globus i Oscar.

S festivala u Veneciji stiže dobitnik nagrade kritike FIPRESCI i nagrade Ekumenskog žirija - hvaljena drama Lourdesredateljice Jessice Hausner, nastao u austrijsko-francusko-njemačkoj produkciji. U filmu lijepa, no paralizirana djevojka odlazi u svetište Lourdes u nadi da će opet prohodati. Film je osim u Veneciji nagrađen i na bečkom Viennaleu, gdje je osvojio Grand Prix.

S Festivala u Cannes-u iz programa Un certain regard stiže povijesni film Car (Tsar)redatelja Pavela Lungina o ruskom caru Ivanu Groznom koji očekuje saveznika u novom mitropolitu Filipu, istovremeno skrečući sve više u fanatizam.
Na Festivalu u Torinu premijerno je prikazan francuski film ceste Daj mi ruku (Donne-moi la main)redatelja Pascala-Alexa Vincenta o dvojici blizanaca koji nakon smrti majke koju nisu poznavali kreću na njezin pokop u Španjolsku.

Talijanski glumac i redatelj Michele Placido, kojeg se pulska publika sjeća po filmu Romanzo criminale, režirao je poluautobiografski film Veliki san (Il Grande Sogno)o mladom policajcu koji za vrijeme studentskih nemira 1968. odluči postati glumac. Film dolazi u Pulu iz konkurencije Festivala u Veneciji.

S 8 španjolskih nacionalnih nagrada Goya (16 nominacija) u Pulu stiže kriminalistički triler Ćelija 211 (Celda 211)redatelja Daniela Monzona o mladom zatvorskom čuvaru koji se prvog radnog dana zatekne na krivoj strani za vrijeme pobune zatvorenika.

Nakon što se pulskoj publici predstavio filmom Kradljivci konja, redatelj Micha Wald ove godine biti će zastupljen u programu obiteljskom komedijom Simon Konianskinastalom u belgijsko-francusko-kanadskoj produkciji. Film je premijerno prikazan na Festivalu u Rimu, a prati mladića koji senakon raspada braka vraća živjeti kod svog oca koji time nije oduševljen.

Češka kinematografija biti će zastupljena humornom dramom Engleske jagode (Anglickà© jahody)redatelja Vladimira Drhe koja dočarava kako je malo mjesto u češkoj provinciji dočekalo sovjetsku intervenciju 1968. Film je prikazan na festivalu u Karlovy Varyma.

Iz Kine stiže kriminalistički triler Nesreća (Yi Ngoy)redatelja Pou-Soija Cheanga o plaćenom ubojici specijaliziranim za namještanje fatalnih nesreća,koji shvaća da su nesreće koje se počinju događati pripadnicima njegovog tima također namještene. Film je prikazan u konkurenciji Festivala u Veneciji.