Novosti

02/04/2010

Branje ciklama u park šumi Šijana

Proljeće se u park šumi Šijana već tradicionalno raspoznaje po cvjetanju ciklama. Javna Ustanova Natura Histrica zajedno sa Gradom Pula, već nekoliko godina radi na revitalizaciji i valorizaciji omiljene gradske šume Puljana, a uvođenjem redovnog nadzora uspostavila je bolju i efikasniju zaštitu njenih prirodnih vrijednosti.

Iako je općenito branje bilja u zaštićenim područjima, pa tako i ciklama zabranjeno, prema odredbama Zakona o zaštiti prirode, osobno, skromno branje ciklama za radost i pažnju dragih osoba nikada nije bilo sankcionirano. No danas je naselju ove biljke  u Šijanskoj šumi načinjena velika šteta: nadzornici su zaplijenili veliku količinu ciklama koje su već sortirane u buketima bile spremne za prodaju. Protiv berača će biti pokrenuta prekršajna prijava putem Inspekcije zaštite prirode. Kako štetu više nije moguće popraviti Natura Histrica je zaplijenjeno cvijeće odlučila pokloniti štićenicima Doma za starije osobe Alfredo Štiglić iz Pule kojima će cvijeće zasigurno uljepšati Uskršnje raspoloženje.

Ponukani današnjim događajem koji ni malo ne sliči prvoaprilskoj šali, mole se građani/poduzetnici da to više ne čine. U park šumi Šijana provode se intenzivne mjere nadzora, osobito tijekom lijepog vremena, kada je veći broj posjetitelja u šumi , radi zaštite svih prirodnih vrijednosti koje ima park šuma Šijana. Ujedno se zahvaljujemo  svim građanima na razumijevanju i zajedničkoj brizi za zaštitu prirode i šume Šijana te ih pozivamo da pozdrave proljeće šetnjom i rekreacijom u Šijani.