Novosti

08/04/2010

Podaci MUP-a pokazuju da je Pula siguran grad!

Na današnjoj konferenciji za medije, pulski gradonačelnik Boris Miletić predočio je točne statističke pokazatelje sigurnosti u gradu Puli te analizu broja počinjenja kaznenih dijela koje je pripremila PU Istarska. Iz predočenih podataka je razvidno kako je u nedavno objavljenom istraživanju časopisa Zaštita o sigurnosti gradova 2010., došlo do grube pogreške koja se može negativno odraziti na sliku Pule i okolice i to posebice uoči turističke sezone. Naime, podaci MUP-a među ostalim pokazuju drastično manji broj razbojništva, njih 18 u 2009. godini, od iznesenih podataka spomenutog časopisa koji je naveo da je istih kaznenih dijela lani bilo čak 460. Broj poginulih u prometnim nesrećama u razdoblju od 1996. do 2009. godine na području grada Pule također je netočan, prema podacima Policijske uprave Istarske riječ je o 75, a istraživanje iznosi da je poginulih 95.

Gradonačelnik Miletić zahvalio se pulskim novinarima koji su se, na objavu informacije da je Pula jedan od najnesigurnijih gradova u Hrvatskoj, ponijeli iznimno profesionalno i odgovorno te izrazili sumnju da je takvo što točno jer se takva nesigurnost ne osjeća u pulskoj svakodnevici. Pokazalo se da su svi oni, kao i građani Pule, koji su jedinstveno isticali kako to ne može biti istina, bili u pravu.

"Podaci MUP-a kojima raspolažem govore da je Pula siguran grad i da se u slučaju objavljene Studije radilo o gruboj greški naručitelja istraživanja koji nije dovoljno dobro provjerio podatke, koji su za grad Pulu bili netipični. Iz grafičkog prikaza broja počinjenja kaznenih dijela, na prvi pogled se može posumnjati u statističku pogrešku, pa me čudi da izrađivač nije ponovno provjerio podatke kojima je raspolagao. Očekujem javnu ispriku priređivača istraživanja i molim sve medije da odgovorno prenesu podatke koje vam dajem na raspolaganje", istakao je tom prilikom gradonačelnik Boris Miletić.

Miletić je ujedno naglasio da je svatko tko se bavi javnim radom odgovoran za sve izrečeno i napisano, te dodao kako je Pula itekako siguran grad, a obzirom da je Izrađivač studije u samom uvodu napisao kako mu je intencija provesti "ozbiljno, detaljno te na znanstveno - istraživačkim osnovama utemeljeno istraživanje", u tome zasigurno nije uspio.