Novosti

09/04/2010

Grad Pula se uključuje u kampanju pod nazivom "1000 gradova 1000 života"

Danas je u prostorijama Komunalne palače održana konferencija za medije povodom uključivanja Grada Pule u kampanju Svjetske zdravstvene organizacije za obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2010. pod nazivom "1000 gradova 1000 života". Riječ je o inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije u koju se do sada uključilo preko 1390 gradova diljem svijeta. Povodom najave programa koji će se odvijati u nedjelju, 11. travnja, novinarima su se obratili pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić, voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo Silvija Hrelja, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije i koordinatorica projekta zdravih županija Sonja Grozić Živolić i stručna suradnica za međunarodnu suradnju pri Zakladi za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Rina Lumezi.

Cilj kampanje Svjetske zdravstvene organizacije "1000 gradova 1000 života" je osvijestiti građane kako je važno razumjeti zdravstvene rizike koji proizlaze iz življenja u gradovima, te potaknuti stanovnike svih uzrasta na izbor zdravijih životnih navika.

Erik Lukšić je uvodno pohvalio dvije udruge - KRUPP ( Klub rekreativaca u prirodi) te udrugu " Za djecu" za kontinuiran trud i samoinicijativno promicanje kulture zdravlja putem pješačenja. Dodao je da je Istarskoj županiji prethodne godine dodijeljena zlatna medalja za najzdraviju županiju Hrvatske, unutar Hrvatske mreže zdravih gradova.

Silvija Hrelja je istaknula kako se grad Pula nalazi unutar mreže zdravih gradova još od 1991. godine, te da Grad Pula podržava niz akcija koje se provode, a usko su vezane za promidžbu zdravog života, sportskih aktivnosti Istaknula je i uključenost Gradskog društva Crvenog križa Pula i Dijabetičke udruge Istarske županije.

Sonja Grozić Živolić zahvalila se organizatoru i pohvalila najavljeni program. Istaknula je kako kvartovi u drugim velikim gradovima utječu na životni vijek građana, a ponegdje ta razlika doseže  i 5 godina.

U prilogu se nalazi program sportsko-rekreativnih aktivnosti koje će se odvijati u nedjelju u Puli povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja!