Novosti

15/04/2010

Izgradnja kanalizacijskog sustava

Danas je u Komunalnoj palači održana konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Boris Miletić, direktor Pula Herculanee d.o.o. Igor Stari, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat i pročelnik Ureda Grada Bernard Zenzerović prezentirali aktivnosti vezane uz izgradnju kanalizacijskog sustava grada Pule.

Gradonačelnik Boris Miletić je istaknuo kako se u gradu Puli demilitarizacijom određenih zona otvorila mogućnost za razvoj i širenje grada, te da nakon dugog niza godina Pula konačno ima priliku da se okrene moru i postane pravi mediteranski grad što i zaslužuje. Da bi se stvorili preduvjeti za razvijanje pulske Rive i sadržaja na njoj, ključno je rješavanje problema kanalizacije i obalnog kolektora. Do sada se uspjelo čak 42% ispusta u pulski zaljev preusmjeriti na pročistač Valkane. Trenutno je pred nama izgradnje ključnog dijela pulske kanalizacije, a to je obalnog kolektora. Kada se na jesen bude krenulo sa izgradnjom, promet na Rivi će biti otežan, stoga se apelira na razumijevanje građana. Izgradnjom će se riješiti jedan od najvećih problema u zaštiti okoliša, ali i razvoja Pule uopće, a to je čišćenje pulskog zaljeva. Ovaj projekt je prioritet, koji ne samo da će zaštiti zaljev već će i značajno podići kvalitetu života Puljana.

Igor Stari je iznio podatke o dosad napravljenom u izgradnji kanalizacije, te govorio o planovima za izgradnju kanalizacije. Istaknuo je da danas dovršetak obalnog kolektora više ne predstavlja samo potrebu već nužnost. Svakodnevno se kroz veliki broj direktnih ispusta u pulsku luku ispusti 5.000m3 nepročišćenih otpadnih voda što odgovara količini od 500 kamiona cisterni. Taj proces se odvija već 50 godina zbog kojeg je na pojedinim mjestima nastao talog od tri do pet metra.

Osnovna je svrha izgradnje kanalizacijskog sustava kao i obalnog kolektora je revitalizacija pulskog akvatorija, te  stvaranje preduvjeta za gospodarski razvoj grada Pule, odnosno područja koja gravitiraju pulskoj luci. Ciljevi izgradnje obalnog kolektora su smanjenje onečišćenja mora, odnosno zaštita pulskog zaljeva, zaštita pulskih bunara pitke vode, smanjenje onečišćenja podzemnih voda te poboljšanje efikasnosti sustava odvodnje kroz kontrolirano prikupljanje, transport i pročišćavanje otpadne vode.

Sredstva koja će biti uložena u izgradnju dobivena su putem dva projekta, MEIP 2 - nastavak izgradnje sredstvima državnog proračuna, bespovratna sredstva, i Jadranski projekt 2 - nastavak izgradnje sredstvima Svjetske banke i Hrvatskih voda. Kroz ova dva projekta do sada je uloženo oko 20 milijuna eura te je izgrađen 21 objekt.

U periodu od 2010. do 2014. godine izgradit će se CS Veli Vrh sa tlačnom vodom, kolektor Riva (obalni Kolektor), šijanski kolektor, područje Pragrande, aerodromski kolektori - fekalni i oborinski, podmorski ispust te rekonstrukcija gravitacijskog kolektora prema uređaju Valkane.

Izgradnjom će se postići razne beneficije poput čistoće mora, podizanje kvalitete pitke vode, smanjenje eutrofikacije, bogatstvo flore i faune u zaljevu, podizanje kvalitete hrane koju jedemo, podizanje kvalitete zemljišta, kontrola zdravlja i sigurnosti građana, postići će se i turistička privlačnost mjesta - razvoj turističkog potencijala.

Boris Miletić je istaknuo kako je sustav odvodnje vrlo zahtjevan i složen projekt o kojem treba sustavno informirati građane i poslovne subjekte. Direktor Stari istknuo je da će se kada izvedbeni projekti budu gotovi, održat detaljna prezentacija dinamike radova kako bi javnost bila bolje upoznata s projektom izgradnje kanalizacije.