Novosti

19/04/2010

Obavijest o radovima na CS Valbandon

Prema planu održavanja sustava odvodnje od 19. do 23. travnja 2010. godine rekonstruirat će se crpna stanica Valbandon. Nakon zamjene crpki i opreme na CS Valsaline, te CS Barbariga i Pragrande, djelatnici Pula Herculanee izvršit će zamjenu dviju crpki ugrađenih 1991. godine, rekonstruirati upravljački ormar, zamjeniti postolja i vodilica crpki, te zamjeniti kompletan cijevni materijal na CS Valbandon. Ukupna vrijednost zamjenjene opreme i crpki na navednim crpnim stanicama iznosi nešto manje od milijun kuna.

CS Valbandon dio je sustava odvodnje  Pula Sjever, kapaciteta  37 l/s. Osnovna funkcija crpne stanice je da otpadne vode sa područja Štinjan, Šurida, autokampa Bi Village, industrijske zone Galižana, južnog dijela naselja Galižana te Fondola usmjerava prema CS Fažana i dalje prema uređaju Peroj.

Zamjena postojeće opreme na crpnoj stanici nužna je zbog dotrajalosti opreme i tehnologije postojećih crpki s obzirom na porast opterećenja u ljetnim mjesecima. Iako se zamjenom opreme rizik od preopterećenja ne može u potpunosti ukloniti, te će u narednom razdoblju biti potrebna potpuna rekonstrukcija crpne stanice, ugradnja crpki nove tehnologije znatno će poboljšati efikasnost rada crpne stanice. Nove crpke imaju samočisteća radna kola. Takvom izvedbom crpki izbjegavaju se začepljenja istih i havarije kod velikih opterećenja u ljetnim mjesecima. Vrijednost  nove opreme za ovu crpnu stanicu je 180.000,00 kuna.

Radovi na samoj zamjeni opreme, kako bi se skratilo vrijeme potrebno za izvođenje, bit će organizirani u tri smjene. Tehnički ne postoji mogućnost da se tijekom radova zaustavi dotok na crpnu stanicu , pa će Pula Herculanea 24 sata dnevno osiguravati razinu vode koristeći se cisternama kojima će se dotok odvoziti na drugu crpnu stanicu. Unatoč tome mogućnost izlijevanja fekalnih voda u uvalu Valbandon dok traju radovi ne može se u potpunosti isključiti.

Također, o radovima će biti izvještene sve nadležne službe kao i građani putom medija. U okolici uvale Valbandon biti će postavljene obavijesti sa upozorenjima. Po završetku radova izvršit će se ispitivanje kakvoće mora. Rezultati ispitivanja biti će objavljeni u medijima i na webu Pula Herculanee (www.herculanea.hr).