Novosti

27/04/2010

Filmovi koji su otvorili Berlinale i venecijansku Mostru na 57. Festivalu igranog filma u Puli

Na ovogodišnjem,  57. Festivalu igranog filma u Puli biti će održane hrvatske premijere filmova koji su otvorili Berlinale i venecijansku Mostru, kineskog »Odvojeni zajedno« Quanana Wanga i talijanskog »Baaria« oskarovca Giuseppea Tornatorea.

Film »Odvojeni zajedno« dobitnik je Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu u kategoriji najboljeg scenarija (Quanan Wang i Jin Na). Riječ je o obiteljskoj melodrami o ljubavnicima (Liu i Qiao) razdvojenima za vrijeme kineskog građanskog rata koji se ponovno nalaze nakon 60 godina razdvojenosti, nakon što je njemu dopušteno vratiti se u Šangaj. Quanan Wang (1965, Yan'an, Kina) jedan od najcjenjenijih predstavnika mlađe generacije kineskih redatelja koji se za razliku od većine svojih suvremenika, fokusiranih na suvremeni urbani život Kine, dosad bavio uglavnom  ruralnim životom. Dobitnik je i Zlatnog medvjeda na Filmskom festivalu u Berlinu 2007. godine za zahtjevnu dramu »Tuyin brak«.

Tornatoreov novi, gotovo trosatni film »Baaria« saga je o sicilijanskoj obitelji u prošlom stoljeću, čiji je protagonist neobrazovani komunist koji se bori za svoje ideale. Ovaj raskošno producirani film s 30 tisuća statista, brojnim likovima i podzapletima nije samo izraz nostalgije za prohujalim vremenima, nego i otvoreno pokazuje dugovječnost sicilijanske mafije i korupcije u svim režimima. Film prati snažna partitura velikog talijanskog skladatelja Ennija Morriconea.