Novosti

29/04/2010

Uređenje pulske Rive

Grad Pula započinje s usklađivanjem koncepta uređenja pulske Rive. Usklađeni koncept poslužit će kao programska osnova za raspis natječaja urbanističkog uređenja prostora Rive. Povodom toga, danas je u Gradu Puli održana konferencija za medije kojoj su prisustvovali gradonačelnik Boris Miletić, pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje Giordano Škuflić, predstavnici "AD arhitektura i dizajn" Davor Mattichio i Alma Cvitan Mattichio te vlasnik i glavni menadžer tvrtke Communico iz Pule, Marino Brečević.

Na konferenciji je predstavljen projekt i obuhvat gradske Rive te smjernice kako bi se trebalo planirati. U 2010. godini stvorili su se uvjeti da se grad Pula vrati moru i životu na moru. U osmišljavanje projekta aktivno će se uključiti građani, institucije i gospodarski čimbenici. Gradonačelnik Boris Miletić je rekao kako su obavljeni razgovori s Uljanikom, Puljankom, ACI marinom i Željeznicom koji su polučili pozitivna iskustva. Projekt bi trebao dati Puli novi zamah koji će kreirati zadovoljstvo, ponos i osjećaj pripadnosti gradu.

Davor Mattichio je rekao kako projekt obuhvaća četiri zone koje povezuje prometni sustav, ali i zajednički identitet te bi se time stvorili novi motivi za dolazak građana.

Zona 1 - Riva "šetnica" - ACI Marina će ostati te se kao preduvjet postavlja širenje rive prema moru za 10 metara. Valorizirat će se svi oblici prometa. Ribari će privremeno biti smješteni u toj zoni kao atrakcija. Osmislit će se prostor za okupljanje i zabavu. Idejno rješenje parkinga prepušta se natjecateljima.

Zona 2 - obuhvaća prostor od gata do željezničke stanice. Ukomponirat će se putnička luka, privez, šetalište Rive te prostor za rekreaciju s trgovačkim, ugostiteljskim i zabavnim sadržajima. Kroz natječaj će se predvidjeti zaposjedanje prostora kolodvora koji biti preseljen na drugu lokaciju.

Zona 3 - novi urbani identitet zone - morski ulaz u grad. Zona 3 bit će spoj grada i mora s raznim zabavnim sadržajima i noćnim životom Pule. To će biti početna točka obilaska grada.

Zona 4 - najosjetljivija zona kraj pulskog Foruma. Predviđeno je otvaranje starog grada prema moru te spoj Foruma s morem u što ulazi valorizacija zatečenih prometnih tokova te valorizacija mogućih rješenja u odnosu na traženu funkcionalnost. Predviđeno je šetalište, Trg na moru i uslužni sadržaji.

Miletić je napomenuo da se Uljanik neće micati te istaknuo kako je želja da se svi aktivno uključe u proces izrade projekta sa svojim prijedlozima i idejama koje trebaju biti dostavljene do 21. svibnja ove godine. Dokumenti o projektu su objavljeni na stranicama Grada Pule pod kategorijom e-konzultacije kako bi se građani, udruge, sindikati te gradski i mjesni odbori mogli uključiti u planiranje budućnosti pulske Rive.