Novosti

06/05/2010

Prijem delegacije iz Triera

Povodom 40. godišnjice bratimljenja Pule i Triera gradonačelnik Boris Miletić, predsjednik gradskog vijeća Denis Martinčić i zamjenici gradonačelnika Vera Radolović i Fabrizio Radin održali su prijem za službenu delegaciju grada Triera predvođenu zamjenicom gradonačelnika Triera Angelikom Birk.

Gradonačelnik Boris Miletić je rekao da Pula drži do dobrih međunarodnih odnosa i suradnje, kako kroz razmjene mladih putem europskog ljetnog kampa tako i kroz kulturu. Zahvalio se Angeliki Birk na nesebičnom zalaganju da se prijateljstvo održi  te na osnivanju Udruge prijateljstva Trier /Pula. Istaknuo je da bratimljenje među gradovima nije samo prilika da se prodube odnosi dviju gradskih uprava, nego i samih građana oba grada.

Angelika Birk zahvalila se na dobrodošlici i na ugodnom gostoprimstvu u svoje, te u ime gradonačelnika Triera Klausa  Jensena koji je nažalost bio spriječen i nije došao u Pulu. Istaknula je kako je današnji susret poseban zato jer se ove godine obilježava 40. obljetnica prijateljstva Triera i Pule. Predstavila je delegaciju Triera koju su činili predstavnici svih stanaka i članovi Udruge prijatelja Trier Pula na čelu s Hartmun H. Guerkeom.

Pula i Trier pobratimljeni su gradovi od 8. rujna 1970. godine kada je započela vrlo intenzivna suradnja. Povelju su potpisali tadašnji gradonačelnici Josip Harnish i Josip Lazarić. Za grad Pulu bratimljenje s njemačkim gradom Trierom predstavlja najstariju Povelju o bratimljenju ikad potpisanu.

Iako se suradnja u protekla četiri desetljeća odvijala različitim intenzitetom, s različitim preferencijama čelnih ljudi i u različitim okolnostima, suradnja nije stagnirala već se nadograđivala i potvrđivala najboljim prijateljskim namjerama i dobrom voljom obiju strana.

Čvrste veze stvorile su se zahvaljujući kako brojnim susretima u protokolarnim prigodama tako i neformalnim kontaktima i razmjeni kulturnih i ostalih programa. U proteklih nekoliko godina suradnja Triera i Pule je intenzivirana. Započela je realizacija zanimljivih kulturnih projekata, od europskog ljetnog kampa za mlade do sudjelovanja na Regionalnoj Vrtlarskoj izložbi u Trieru povod čega je bilo otvorenje parka grada Pule u Trieru.

Angelika Birk je istaknula kako se s lijepim uspomenama vraćaju u Trier te iskoristila priliku i pozvala Borisa Miletića da sa svojom delegacijom sljedeće godine dođe u Trier.