Novosti

07/05/2010

Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Pule i dodjela priznanja

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pule održana je 5. svibnja u Istarskom narodnom kazalištu povodom  Dana grada Pule. Sjednici su nazočili gradonačelnika Boris Miletić, župan Ivan Jakovčić, predsjednik Gradskog vijeća Denis Martinčić te brojni predstavnici Grada i Županije, članovi raznih udruga te brojni gosti i uzvanici.

Slavlju 65. obljetnice oslobođenja grada Pule prisustvovali su i predstavnici prijateljskih gradova Pule - Banja Luke, Imole, Pečuha, Triera, Uzgoroda, te počasni građani Pule. Predsjednik Gradskog vijeća pozdravnim je govorom otvorio svečanu sjednicu istaknuvši kako je 5. svibanj simbol slobode i pobjede u Istri, koja je među prvima ustala u borbi protiv fašizma.

Miletić je istaknuo kako grad Pula oduvijek njeguje multikulturalnost i multietičnost kao svoje temelje, te poštuje i uvažava različitosti koje ovdje egzistiraju suživotom. Predstavio je brojne projekte realizirane u prethodnoj i tekućoj godini istaknuvši plinofikaciju, izgradnju kanalizacijskog sustava, te izgradnju zaobilaznice. Unatoč kriznoj godini, Grad uspješno primjenjuje načela racionalizacije u vidu objedinjene javne nabave koja je donijela uštedu od pet milijuna kuna. Ističe kako je za 2010. godinu izdvojeno 14,3 milijuna kuna za socijalne programe, na kojima se ne smije štedjeti. Kao imperativ je istaknuo završetak izgradnje Osnovne škole Veli vrh, ali i studentskog kampusa, jer Pula mora biti grad obrazovanja.

Budući da se ove godine obilježava 40. obljetnica bratimljenja s njemačkim gradom Trierom, na svečanoj sjednici je nazočila i zamjenica gradonačelnika Triera Angelika Birk sa svojom delegacijom. Angelika Birk pozdravila je nazočne u svoje ime i u ime gradonačelnika Triera Klausa Jensena te se zahvalila na dobrodošlici i ugodnom gostoprimstvu.

Župan Ivan Jakovčić istaknuo je partnerstvo, konzensus i otvorenost kao motive i moto svih koji upravljaju Županijom. Iako je kriza, Istra ide naprijed jer i život ide naprijed, dodao je. Župan je naglasio kako se aktivno razgovara sa svim gospodarstvenicima te da sigurno dolaze bolji dani, koji će uz uspješnu realizaciju projekata donijeti i konkurentnije gospodarstvo. U novoj i modernoj Europi, Istra ima mnogo toga za reći, istaknuvši kako je mala Istra već prepoznata u europskim okvirima.

Kulminacija svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Pule, zasigurno je bila dodjela priznanja Povelje, Grba i Nagrade Grada Pule. Najsvečaniji dio sjednice započeo je dodjelom nagrade Miri Bulf, za aktivan rad Udruge za borbu protiv karcinoma te kupnju uređaja za mamografiju Opće bolnice Pula. Liga protiv raka Pula djeluje više od 20 godina, u koju je veliki trud uložila Mira Bulf, u čije je ime nagradu preuzela unuka Morena.

Promociju istarske vinske kulture u Hrvatskoj i Europi izvrsno provodi enolog i sommelier Bruno Trapan, odnosno Trapan vina, te je njegov predan rad nagrađen gradonačelnikovim priznanjem.

Za promicanje pozitivnih vrijednosti sredine iz koje potječu, te obogaćivanje pop-rock scene Pule i Hrvatske, nagrađena je grupa Nola koja se publici zahvalila na najljepši način, pjesmom Iznad oblaka, nominiranom za Porina u kategoriji hit godine.

Povelja Grada Pule svečano je dodijeljena Odjelu za ekonomiju i turizam"Dr. Mijo Mirković" povodom 50. obljetnice djelovanja te obrazovne institucije. Pročelnik Odjela dr.sc.Valter Boljunčić primio je nagradu za izvanredne rezultate Odjela koji je u svojih 50 godina rada iznimno doprinio razvitku i ugledu Pule. Boljunčić je istaknuo kako mu je velika čast i zadovoljstvo primiti povelju za dugotrajno uspješno djelovanje Zahvalio se Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja je predložila Odjel kao kandidata za nagrađivanje. Zahvalio se i Gradu Puli na nizu potpora obrazovanju i znanstvenom radu, odnosno ulaganju u ljude i znanje kao čimbenik razvoja. Napomenuo je kako je institucija počela djelovati pod okriljem vizionara, a danas broji 53 zaposlenih i 1600 studenata..

Grb Grada Pule dodijeljen je Jeleni Vuković, paraolimpijki koja je prošle godine na Svjetskom atletskom prvenstvu u Indiji osvojila zlatnu medalju u bacanju diska i brončanu medalju u bacanju kugle. Istaknula je kako joj je drago da ima potporu Grada kojiprepoznaje njezin sportski trud te se zahvalili trenerici Katji Luketić, treneru, medicinskom timu i Udruzi osoba sa invaliditetom.

Nagradu Grada Pule za višegodišnji stručni i humanistički rad primio je primarijus Ivica Pavičić Donkić s Odjela otorinolaringologije pulske Opće bolnice, koji se zahvalio svima koji su ga uputili u tu struku, te se nada kako će ovo priznanje motivirati i ostale liječnike na još predaniji rad.

Glazbeni studio Gymnasium iz pulske Gimnazije na čelu sa prof. Eldom Duras izveo je hrvatsku i istarsku himnu, a u zabavnom dijelu izveli su skladbe I have a dream, Ruža crvena i By the rivers of Babilon, dok je gošća iz Triera čelistica Sophie Notte izvela Sonatu za violončelo solo op.8, Allegro maestoso ma appassionato Zoltana Kodalya.