Novosti

10/05/2010

Otvorenje izložbe Antuna Motike VII ciklus

U Gradskoj galeriji Pula otvorena je izložba Izbor iz donacije VII, Antuna Motike. Prigodnim riječima gostima se obratio akademski umjetnik i član HDLU-a Istre Eros Čakić, a zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin svečano je otvorio izložbu.

Dok se, sukladno darovnom ugovoru, ne osposobi galerijski prostor koji bi mogao primiti cjelovitu donaciju, djela Antuna Motike predstavljaju se odabranim ciklusima u Gradskoj galeriji. Zbirka Antun Motika sastoji se od 109 slika i predmeta dokumentarnog značaja, 1564 crteža većeg formata, četiri skulpture, 13 albuma crteža i skica manjeg formata, pet albuma eksperimenata i kolaža, te dvije ilustrirane priče. Motikina djela predstavljaju vrijednu umjetničku i muzejsku građu koju će kustosi budućeg stalnog postava nakon daljnjih istraživanja i obrade relevantno i prezentirati.

Do sada je realizirano šest predstavljanja doniranih umjetničkih djela. Sedmi izbor iz donacije neće donijeti nešto osobito novog, izuzev potvrde kako je Motika bio predodređen za slikarstvo od najmlađih dana, te njegovu afirmaciju u krugu europskih umjetnika. To se moglo vidjeti trećim izborom realiziranim 2008. godine, kada su se posredstvom i ljubaznošću ljubljanskog povjesničara umjetnosti Braneta Koviča, komparativno Motikinim djelima sugerirala djela Renoira, Picassa, Matissea, Chagalla, Bracqua, Miroa i Mušiča.

U Parizu je Antun Motika studijski boravio dva puta, 1931. i 1935 godine. Slike nastale u tom razdoblju ponijele su meštra i odale njegovo priklanjanje postimpresionističkim tendencijama. Raznolikost Motikinih načina izražavanja (slike, crteži, skulpture u terakoti i staklu, kolaži, frotaži, organski i anorganski eksperimenti) započela je u mladenaštvu.