Novosti

11/05/2010

Prijem veleposlanika Islamske Republike Iran

U sjedištu Istarske županije u Puli održan je prijem Njegove Ekscelencije, veleposlanika Islamske Republike Iran - gospodina Mohsen Sharif Khodaeia uz nazočnost župana Ivana Jakovčića, zamjenika župana Vedrana Grubešića, gradonačelnika Pule Borisa Miletića, gradonačelnika Pazina Renata Krulčića te pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije Oriana Otočana i pročelnika Kabineta župana Istarske županije Miodrag Čerina.

Župan Ivan Jakovčić je istaknuo kako se nada suradnji u ekonomskom i političkom smislu. Zainteresirani su posebno za suradnju s regijom Mazandaran u vidu izgradnje tvornice cigareta ondje te za suradnju s njihovom grupom brodogradilišta. Razne mogućnosti su i na području prehrambene industrije i ribarstva. Naglasio je kako je uvjeren da postoji kompatibilnost interesa Hrvatske u Iranu i obratno.

NJ.E. Mohsen Sharif Khodai istaknuo je kako mu je drago zbog prethodnih posjeta župana Turkmenistanu, te dodao kako bi mogli i bolje upoznati regiju te razmijeniti iskustva u području turizma. Složio se da je prehrambena industrija mogući segment daljnje suradnje. Istaknuo je ujedno da Iran može omogućiti pristup na Srednju Aziju preko Perzijskog zaljeva, što bi bilo od višestruke koristi za Istru. Napomenuo je kako slijedi suradnja sa rovinjskom tvornicom duhana te su provedeni razgovori sa predstavnicima Uljanika o mogućoj suradnji na području brodogradnje.

Župan je istaknuo kako su Uljanik i TDR najbolje tvrtke u toj branši u Republici Hrvatskoj, te da im u kontekstu nude najbolje u državi. Kada se govori o uzgoju riba, poljoprivredi ili prehrambenoj industriji, Istra također može ponuditi najbolje u Hrvatskoj. Istaknuo je kako su na zahtjev Turkmenistana, izradili strategiju razvoja turizma na njihovu poluotoku. Župan je naglasio da je Istra multikulturalna, multikonfesionalna i vrlo tolerantna regija, te je gostima zaželio ugodan boravak na poluotoku.

Gradonačelnik Miletić im je najsrdačnije zaželio ugodan boravak u Puli, naglasivši važnost međusobne suradnje. Dodao je kako je Luka Pula slobodna zona pogodna za projekte, te im kao takva može biti vrlo atraktivna.