Novosti

11/05/2010

Novi model financiranja predškolskog odgoja

U Komunalnoj palači održana je konferencija za medije povodom predstavljanja postignutog dogovora o novom modelu financiranja predškolskog odgoja u Gradu Puli kojim se u jednak položaj dovode sva djeca odnosno roditelji. Konferenciji su nazočili pročelnik Ureda Grada Bernard Zenzerović, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić, pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti Elena Puh Belci i voditeljica Odsjeka za predškolski odgoj, obrazovanje, sport i tehničku kulturu.

Bernard Zenzerović je uvodno rekao kako Grad po novom modelu prestaje financirati privatne vrtiće na prijašnji način, dok roditelji sami imaju mogućnost birati vrtić - privatni ili gradski. Roditelji tako prilikom prijava djece označavaju prioritete, a nakon što djeca budu upisana, Grad će svakog mjeseca na žiroračune ustanova uplaćivati subvencije. Time se izjednačavaju sve ustanove na tržištu pred roditeljima, što predstavlja jednake uvjete za sve i transparentnije poslovanje samih ustanova.

Niz sastanaka predstavnika Grada Pule s ravnateljima Dječjih vrtića Pula i osnivačima privatnih vrtića rezultirao je postignutim dogovorom o zajedničkim upisima u vrtiće sve djece koji će se odvijati prema novom modelu, a stupa na snagu 1. rujna 2010.

Erik Lukšić je istaknuo kako je novim modelom subvencioniranja vrtića ostvaren prijedlog Grada koji nudi iste uvjete za sve upisnike. Starom Pravilniku dodale su se izmjene i dopune koje rezultiraju, između ostalog, trima novim prednostima. Primarni je novitet činjenica da su se izjednačili prebivalište i boravište za strance čime je uvedena ravnopravnost tijekom upisa. Fleksibilnost novog modela druga je prednost koja omogućava upis djece tijekom čitave godine, odnosno sukladno Pravilniku o upisu mogu predati zahtjev te konkurirati za vrtićka mjesta. Treća prednost jest pogodnost u vidu jednog dodatnog boda pri upisu djece koja već imaju upisanog brata/sestru u vrtiću.

Novo Povjerenstvo za upise sastoji se od sedam članova - troje članova iz Dječjih vrtića Pula, jedan član iz talijanskog vrtića Rin Tin Tin te tri člana, predstavnika privatnih vrtića. Sada slijedi potpisivanje Pravilnika od strane ravnatelja privatnih vrtića, za što se očekuje da će biti okončano do kraja tjedna. Nakon potpisivanja novog Pravilnika, krenule bi prve prijave koje bi trebale trajati oko tri tjedna. Upisima moraju pristupiti svi - roditelji djece koju prvi put upisuju u vrtić te one djece koja se već upisana obzirom da će se kreirati nova jedinstvena baza podataka. Upisi će se vršiti na četiri punkta, a naposljetku će biti uvedeni na jedinstvenu listu.