Novosti

12/05/2010

Odluka o dodatnoj novčanoj pomoći umirovljenicima

U Komunalnoj palači održana je konferencija za novinare na temu pružanja financijske potpore umirovljenicima s nižim prihodima u gradu Puli. Konferenciji su prisustvovali pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić, pomoćnik pročelnika za društvene djelatnosti Vinko Knez i voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo Silvija Hrelja.

Erik Lukšić je rekao da Grad Pula, temeljem Odluke o dodatnoj novčanoj pomoći umirovljenicima za pokriće životnih troškova, nastavlja s pružanjem financijske potpore umirovljenicima s nižim prihodima. Pravo na navedenu novčanu pomoć Grada, koja će se ubuduće isplaćivati svaka tri mjeseca, imaju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Pule, koji nisu smješteni u ustanove socijalne skrbi na teret sredstava državnog proračuna, a koji podnesu zahtjev s prosječnim prihodom u posljednja tri mjeseca do 1.700,00 kuna ili jednog umirovljenika u obitelji u kojoj prosječni mjesečni prihod po članu obitelji iznosi do 1.550,00 kuna.

Vinko Knez je pojasnio kako ostvariti pravo na novčanu pomoć te ujedno pozvao sve umirovljenike da na adresu ulica Sergijevaca 2, Pula radnim danom, u razdoblju od ponedjeljka, 10. svibnja, do petka, 21. svibnja, od 8.30 do 13.00 sati, dostave na uvid (osobno ili putem druge osobe): važeću osobnu iskaznicu, OIB, odrezak mirovine za travanj 2010., te dokaze o visini prihoda u posljednja tri mjeseca iz ostalih izvora, naziv banke, broj tekućeg ili štednog računa za isplatu pomoći te dokaze o visini svih prihoda u posljednja tri mjeseca za sve članove umirovljenikove obitelji.

Umirovljenici koji podnesu zahtjev imaju pravo na navedenu novčanu pomoć i to kako slijedi: samac kojem prosječni mjesečni prihod u posljednja tri mjeseca iznosi do tisuću kuna, tromjesečni iznos pomoći je 500,00 kuna; od 1.001,00 do 1.300,00 kuna iznos pomoći je 400,00 kuna; od 1.301,00 do 1.700,00 kuna, tromjesečni iznos pomoći je 300,00 kuna. Jedan umirovljenik u obitelji kojem prosječni mjesečni prihod u posljednja tri mjeseca po članu obitelji iznosi do 1.550,00 kuna tromjesečni iznos pomoći je 300,00 kuna.

Silvija Hrelja je istaknula kako Grad Pula svake godine izdvaja znatna sredstva za dodatnu socijalnu zaštitu svojih sugrađana. Grad Pula u 2010. godini je planirao iznos od 14.315.800,00 kuna za socijalni program u najširem smislu riječi putem kojega podržava programe udruga i ustanova koje skrbe o najranjivijim skupinama stanovnika (osobama s invaliditetom, starijim i nemoćnim osobama, djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, odnosno djeci i roditeljima koje su izložene obiteljskom nasilju, humanitarnim organizacijama).

Detaljnije informacije u svrhu ostvarivanja prava na tromjesečnu isplatu novčane pomoći nalaze se u prilogu.