Novosti

24/05/2010

U Šijani će se graditi sto POS-ovih stanova

U Šijani, na površini od četiri tisuće četvornih metara, iza piknik-centra, odnosno između Vaklturske, Ulice Jurja Žakna i robne kuće gradit će se stotinu stanova prema programu poticane stanogradnje. Odluka je donesena nakon što je razmotrena lokacija, moguća maksimalna izgrađenost i broj stanova, prema profilu stanova koji su potrebni s obzirom na konačnu listu reda prvenstva onih koji su zadovoljili propisane kriterije.

Podsjetimo, na raspisani javni poziv 3. listopada 2009. godine za podnošenje zahtjeva za stjecanje prava na kupnju POS-ovih stanova javilo se 306 zainteresiranih. Povjerenstvo je nakon obavljenog bodovanja utvrdilo prijedlog konačne liste reda prvenstva 4. prosinca iste godine. Lista je dostavljena Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja je provela natječaj za izbor projektanta stanova i zgrade. Otvaranje ponuda provedeno je 26. travnja 2010. godine.

Na natječaj za projektanta pristigle su 22 ponude, među kojima je prije desetak dana kao najpovoljnija odabrana ona zagrebačke firme Arhingtrade. Nakon žalbenog roka s njima će se potpisati ugovor, a projektant ima rok od 90 dana za izradu projekta. Zasad sve teče prema planiranom hodogramu, a nastavi li se tako i dalje, krajem godine očekuje se početak radova te useljenje do polovice 2012. godine.

Grad je u međuvremenu ostvario sve svoje obveze, potpisan je predugovor  o međusobnim pravima i obvezama između Agencije za promet nekretninama i Grada, Grad je prenio vlasništvo na APN, a predstoji mu još obveza osiguranja komunalne infrastrukture te priključaka na novi objekt.

Realizacijom projekta POS-ovih stanova Grad želi svojim sugrađanima omogućiti da pod povoljnijim financijskim uvjetima od onih na tržištu riješe stambeno pitanje. Stoga se i stanovi grade isključivo za prodaju građanima s prosječnim platežnim mogućnostima koji nemaju riješeno stambeno pitanje.