Novosti

28/05/2010

Osigurana sredstva za nastavak radova na kanalizaciji

Danas, 28.svibnja 2010. godine u uredu Hrvatskih voda u Zagrebu potpisan je Ugovor o podzajmu za Podprojekt Pula u sklopu Jadranskog projekta zaštite od onečišćenja voda na području grada Pule. Ugovor su potpisali gradonačelnik Boris Miletić, generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić i pomoćnik direktora za ekonomske poslove Pula Herculanee.d.o.o Igor Vlašić uz nazočnost voditeljice Jedinice za provedbu nacionalnih vodnogospodarskih projekata Fani Bojanić.

"Rješavanje pitanja kanalizacije na pulskoj Rivi je strateški projekt za budući razvoj grada i preduvjet za povratak Pule moru. Izgradnjom kanalizacije očistit ćemo pulski zaljev i stvoriti preduvjete da Pula postane pravi mediteranski grad u čijim će ljepotama Puležani moći svakodnevno uživati šećući Rivom oslobođenom neugodnih mirisa i zagađenja. Jedino zaštitom okoliša i održivim razvojem Pula može ostati ugodnim mjestom za život njezinih građana.

Zahvaljujući dobroj pripremi projekata i njihovom visokom stupnju spremnosti, u mogućnosti smo danas potpisati ovaj ugovor i osigurati sredstva za nastavak projekta gradnje kanalizacije i u ovoj kriznoj godini. Činjenica da ne gubimo vrijeme, već stalno radimo na pripremi projekata  omogućit će nam da one iz područja zaštite okoliša financiramo i putem EU fondova. Zahvalio bih se Hrvatskim Vodama na potpori i odličnoj dosadašnjoj suradnji, te Herculanei d.o.o. na dobroj pripremi i vođenju projekta" istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić. 

Pula Herculanea d.o.o je investitor na Projektu izgradnje sustava za pročišćavanje i odvodnju otpadnih voda grada Pule. Radi kontinuiteta izgradnje sustava osigurano je financiranje  u iznosu od 87.500.000 kuna iz sredstava Projekta zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području 2 (Jadranski projekt II). 

Projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području, ili skraćeno Jadranski projekt, višegodišnji je projekt Vlade RH i Hrvatskih voda.Osnovni ciljevi Programa su zaštita i očuvanje kakvoće mora, stvaranje uvjeta za siguran ekonomski razvoj u skladu sa zahtjevima zaštite okoliša, te očuvanje i poboljšanje postignutog stupnja zaštite okoliša. Opći razvojni cilj Programa je poboljšati kakvoću priobalnih voda i mora u hrvatskom Jadranu, te ispunjavanje standarda Europske unije koji se odnose na kakvoću okoliša u lokalnim zajednicama. 

U provedbu projekta od samog je početka uključena i Međunarodna banka za obnovu i razvoj koja je dana 6. veljače 2009. godine radi financiranja odobrila zajam Republici Hrvatskoj u iznosu od 60.000.000 EUR, iz kojeg se 43.750.000 kuna putem Hrvatskih voda daje kao podzajam za Projekt izgradnje sustava za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda grada Pule. 

Udjeli financiranja u Jadranskom projektu Hrvatskih voda su slijedeći:
- Pula Herculanea - 34% (29.750.000 kn);
- Kredit Međunarodne banke za obnovu i razvoj - 41% (35.875.000 kn)
- Kredit Međunarodne banke za obnovu i razvoj (povrat vrše Hrvatske vode) - 9% (7.875.000 kn);
- Državni proračun - 10% (8.750.000 kn)
- Hrvatske vode - 6% (5.250.000 kn) 

Radovi se odnose na obnovu i proširenje kanalizacijske mreže iomogućit će kontinuitet izgradnje sustava grada Pule u sljedeće objekte:
-  kolektor Riva Faza II, Etapa I, Flacijusova - dio;
-  kolektor Riva;
-  aerodromski kolektor do Šijanske ceste (fekalni i oborinski);
-  podmorski ispust;
-  rekonstrukcija gravitacijskog kolektora Valkane;
-  područje Pragrande;
-  projektiranje, istražni i pripremni radovi;
-  nadzor;
-  geomehanika, geodezija, arheologija i ostali slični radovi/usluge;
-  nabavka opreme.