Novosti

04/06/2010

Započela akcija čišćenja divljih odlagališta

Povodom Dana zaštite okoliša započela je akcija čišćenja divljih odlagališta otpada na području Pule u kojoj sudjeluju Grad Pula i Herculanea. Početku akcije prisustvovao je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Girodano Škuflić i rukovoditelj djelatnosti Čistoća Rudolf Grum iz Herculanee d.o.o.

Divlja odlagališta predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš i to prvenstveno zbog potencijalnog onečišćenja tla i vode, a u Istri je posebno velika opasnost zagađenja podzemnih tokovam jer je  gotovo 70% površine Istre na krškoj podlozi koja je vodopropusna i s niskim stupnjem samopročišćavanja što ju čini iznimno osjetljivom na sve oblike onečišćenja. Na ilegalnim odlagalištima u pravilu se odlaže otpad iz domaćinstava ali i značajne količine građevinskog i drugog inertnog ili opasnog otpada. Stoga su divlja odlagališta rane u krajobrazu i mogući izvori zaraza te "krivci" za mnogobrojne požare u ljetnim mjesecima. Svjedoci smo divljih odlagališta i diljem Istre - Istarska županija evidentirala je oko 350 takvih mjesta.

Podaci analize tipologije otpada s ilegalnih odlagališta,koju je provela komunalna tvrtka «Pula Herculaneae» d.o.o., pokazuju da gotovo 40% ovakvog otpada čini građevinski otpad, 30% metalni, 20% komunalni iz domaćinstva uključujući ambalažni, staru odjeću i obuću te oko 10% stare gume i namještaj.

Na odlagalište građevinskog otpada Valmarin građani mogu besplatno dovesti građevinski otpad u količini od jedne autoprikolice (približno 2 kubika), dok tvrtke mogu taj otpad odlagati uz naknadu od 20kn/m3. Također, građevinski otpad u količini od jedne autoprikolice (cca 2 kubika) i sav ostali otpad građani mogu besplatno odložiti na odlagalište Kaštijun.

Na području grada Pule izvršen je sustavni pregled odlagališta na terenute su evidentirani osnovni podaci o odlagalištima, površini, količini i vrsti odloženog otpada te je izrađena fotodokumentacija za svaku pojedinu lokaciju. Istovremeno su lokacije ucrtavane u podloge te je  napravljena baza podataka zajedno s fotodokumentacijom u digitalnom obliku.

U Odsjeku za zaštitu okoliša i dalje se izrađuje baza podataka obuhvaćenih katastarskih čestica, a sve u svrhu kvalitetne pripreme podataka za izradu Programa sanacije koja se kontinuirano provodi. U cijenu odvoza komunalnog otpada u Puli uračunat je iznos od 0,0067 kn/m2 za troškove odvoza divjeg otpada kojeg Pula Herculanea d.o.o., po primljenim uplatama građana izdvaja u  gradski proračun i s kojim se saniraju divlja odlagališta. Samo za sanaciju divljih odlagališta prosječno se godišnje utroši preko 30 tisuća kuna.

Na području grada Pule problem divljih odlagališta rješava se planski. Divlja odlagališta najčešće su u nepristupačnim zonama uz makadamske ceste koje su građani "izabrali" kao pogodne: uz Labinsku cestu prema Valmarinu, uz Partizanski put, odvojke Fažanske ceste i put prema groblju u Štinjanu i sl. Način rješavanja problema divljih odlagališta je planiranje i provođenje  mjera koje će spriječiti njihovo ponovno nastajanje kao što su: video nadzor, pojačan nadzor komunalnih redara, uvođenje nadzorne službe, intenziviranje kaznenih mjera i sl.