Novosti

11/06/2010

U tijeku je akcija čišćenja divljih odlagališta

Povodom Dana zaštite okoliša održava se akcija čišćenja divljih odlagališta na području Grada Pule. Divlja odlagališta najčešće su u nepristupačnim zonama uz makadamske ceste: uz Labinsku cestu prema Valmarinu, uz Partizanski put, odvojke Fažanske ceste i put prema groblju u Štinjanu i sl. Određeni nemar postoji i kod građevinskih firmi koje u procesu rada proizvode i prevoze  građevinski otpad, a izbjegavaju  njegovo zbrinjavanje na odlagalištu građevinskog otpada Valmarin, premda od naručitelja naplate tu uslugu. Time oštete i poslodavca, a istvaraju štetu i opasnost u okolišu.  

Problem divljih odlagališta rješava se planski. Takva odlagališta predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš i to prvenstveno zbog potencijalnog onečišćenja tla i vode. U Istri je posebno velika opasnost zagađenja podzemnih tokova jer je gotovo 70% površine na krškoj podlozi koja je vodopropusna i s niskim stupnjem samopročišćavanja što ju čini iznimno osjetljivom na sve oblike onečišćenja. Na ilegalnim odlagalištima u pravilu se odlaže otpad iz domaćinstava, ali i značajne količine građevinskog i drugog glomaznog ili opasnog otpada. Stoga su divlja odlagališta rane u krajobrazu i mogući izvori zaraza te nerijetko izvori mnogobrojnih požara u ljetnim mjesecima. Svjedoci smo divljih odlagališta i diljem Istre - Istarska županija evidentirala je oko 350 takvih mjesta.

Podaci analize tipologije otpada s ilegalnih odlagališta, koju je provela komunalna tvrtka Pula Herculanea d.o.o., pokazuju da gotovo 40% ovakvog otpada čini građevinski otpad, 30% metalni, 20% komunalni iz domaćinstva uključujući ambalažni, staru odjeću i obuću te oko 10% stare gume i namještaj.

Na području grada Pule izvršen je sustavni pregled odlagališta na terenu te su evidentirani osnovni podaci o odlagalištima, površini, količini i vrsti odloženog otpada te je izrađena fotodokumentacija za svaku pojedinu lokaciju. Istovremeno su lokacije ucrtavane u podloge te je  izrađena baza podataka zajedno s fotodokumentacijom u digitalnom obliku.

U Odsjeku za zaštitu okoliša i dalje se izrađuje baza podataka obuhvaćenih katastarskih čestica, a sve u svrhu kvalitetne pripreme podataka za izradu Programa sanacije koja se kontinuirano provodi. U cijenu odvoza komunalnog otpada u Puli uračunat je iznos od 0,0067 kn/m2 za troškove odvoza divljeg otpada kojeg Pula Herculanea d.o.o. po primljenim uplatama građana izdvaja u  gradski proračun te se time saniraju divlja odlagališta. Samo za sanaciju divljih odlagališta prosječno se godišnje utroši preko 30 tisuća kuna.

Ovim putem pozivamo građane da  sudjeluju u unaprjeđenju i zaštiti vlastitog okoliša, te da  građevinski otpad besplatno dovezu  na odlagalište građevinskog otpada Valmarin  u količini jedne auto-prikolice (cca 2 kubika), dok tvrtke mogu taj otpad odlagati uz naplatu od 20kn/m3. Također, građevinski otpad u količini od jedne auto-prikolice (cca 2 kubika) i sav ostali otpad građani mogu besplatno odložiti i na odlagalištu komunalnog otpada  "Kaštijun".

Nakon završetka akcije uklanjanja odloženog otpada i čišćenja ilegalnih odlagališta, čiji je završetak planiran do sredine drugog tjedna, a kako bi se spriječilo njihovo ponovno nastajanje intenzivirat će se provođenje mjera: uvođenje nadzorne službe, pojačan nadzor komunalnih redara, postavljanje video nadzora i pooštrenje kaznenih mjera.