Novosti

15/06/2010

Akcija čišćenja i uređenja gradskih šumica

Grad Pula u suradnji s Hrvatskim šumama, Herculaneom, Turističkom zajednicom, KRUPP-ovcima, Mjesnim odborima,  te svim relevantnim institucijama već godinama ulaže znatna sredstva u uređenje gradskih šumica. Završeno je  i  čišćenje šumice iza OŠ Vidikovac te se planira čišćenje šumica iza OŠ Šijana, šumica prema putu za groblje i šumica Drenovica.

Jedanko tako kako se približava turistička sezona,  kao prioritet izdvojeno je uređenje šumice na Lungo mare koju čisti i uređuje tvrtka Vintijan uz pomoć Grada Pule, Šumarije Pula, tvornice cementa ICI i Herculanee. Radovi čišćenja i uređenja obuhvaćaju uklanjanje izvaljenih stabala, opasnih i polomljenih grana, prorjeđivanje parternog grmlja na Lungomare i odvoz uklonjene drvne mase s površina kojima je moguć prilaz strojem. Ostatak drvne mase  uklonit će se do kraja godine.

Ekološki novitet u koracima poduzetim u unaprjeđenju zaštite okoliša je ugovaranje besplatnog odvoza i usitnjavanja uklonjene drvne mase od strane tvrtke BIO MASA (tvrtka kćeri Hrvastkih šuma), čime se ne stvara novi otpad koji bi završio na odlagalištu, već se isti usitnjava i iskorištava kao biogorivo. Na taj se način postiže dvostruki učinak zaštite okoliša - ne stvara se novi otpad i koriste se prirodni izvori energije. Također je prisutan i znatni financijski efekt, obzirom  da se bitno smanjuju troškovi odvoza i odlaganja.

Ovim putem želimo informirati građane da je završetak akcije uređenja šumica planiran za kraj sljedećeg  tjedna  do kada će se drvna masa prikupljati na dvije lokacije - Lungomare i Drenovica.

Mjere uređenja ciljano se provode tijekom dva razdoblja: u periodu vegetacije i u periodu mirovanja. U periodu vegetacije provodi se uklanjanje opasnih, nagnutih i izvaljenih stabala te suhih i puknutih grana. U periodu mirovanja za zimskih mjeseci radi se na preventivnom uređenju rubnih dijelova, odnosno uklanjaju se stabla smještena rubno uz zone stanovanja,  kako bi se spriječile moguće neželjene posljedice.