Novosti

15/06/2010

Projekt "Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama"

Grad Pula pridružio se projektu "Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE) u Republici Hrvatskoj" u sklopu obveza iz europskog i nacionalnog okvira vezanog za gospodarenje energijom. U okviru projekta SGE, Grad Pula organizirao je radionicu u  prostorijama Komunalne palače za Upravne odjele s ciljem predstavljanja koncepta uvođenja principa Zelenog ureda u poslovanje jedinica lokalne samouprave. Na radionici će biti prezentiran i Sustav upravljanja kvalitetom Grada Pule.

Zeleni ured podrazumijeva izvođenje svakodnevnih uredskih aktivnosti na način da se smanji negativan utjecaj na okoliš, a poveća efikasnost korištenja uredskih resursa. Promjene se odnose na obavljanje uobičajenih aktivnosti, pri čemu se mijenja način na koji se koriste uređaji i uredski materijal, način na koji se kupuju stvari, proizvode i usluge ili koristi putnički prijevoz za odlazak i dolazak na posao. Javna uprava koja odluči uvesti zeleni ured u poslovanje želi društveno odgovorno poslovati, na održiv način, unaprijediti svoje poslovanje, poticati inovacije i pridržavati se zakonskih regulativa.

Svrha uvođenja zelenog ureda i zelenog poslovanja u javnu upravu je doprinos lokalnoj zajednici u primjeni načela održivog razvoja. Društveno odgovorno poslovanje ne odnosi se samo na odgovorno ponašanje prema okolišu već i na brigu prema zaposlenicima i zajednici, socijalnoj pravednosti i ekonomskoj sigurnosti.

Prvi korak ka društveno odgovornom poslovanju je primjena načela Zelenog ureda: efikasno korištenje energije i materijala, smanjenje otpada, recikliranje.

Zeleni ured temelj je ozbiljnosti pristupa svake organizacije koja radi na povećanju sustava kvalitete kako bi uspješno poslovala. Svaka organizacija treba ulagati u mjere koje će doprinijeti zelenom poslovanju u okvirima koji doprinose održivom razvoju organizacije.