Novosti

18/06/2010

Započeo je 15. Međunarodni kazališni festival mladih

U organizaciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula danas je započeo 15. po redu Međunarodni kazališni festival mladih (MKFM) koji će se održavati do 26. lipnja ove godine. Svečanom otvaranju nazočio je gradonačelnik Boris Miletić. 

Međunarodni kazališni festival mladih utemeljen je 1996. godine kao prvi kazališni edukacijski festival u Hrvatskoj koji svojom kvalitetom predstavlja jedno od središnjih  kulturnih ali i edukativnih događanja u gradu Puli. Kroz ovu ljetnu školu prošli su brojni amateri i profesionalci, te međunarodni stručnjaci sa svih kontinenata te se svi oni rado ponovno vraćaju u Pulu i na festival. 2008. godine, Festival je razdvojen na dva odvojena događanja Pulski forum i Ljetna plesna radionica. Pulski forum bavi se društveno angažiranim kazalištem koje ima za cilj poticanje promjena nezadovoljavajućih društvenih odnosa, u kojem je najznačajniji doprinos brazilskog redatelja i kandidata za nobelovu nagradu za mir, Augusta Boala, koji je te godine i bio gost Foruma. 

Izniman interes za programe koje nudi Međunarodni kazališni festival mladih iz godine u godinu raste. Programe su polazili brojni praktičari iz cijeloga svijeta, iz daleke Argentine, Brazila, SAD-a, Indije pa do gostiju iz zapadne Europe i susjednih zemalja. 

Ove godine posebni gosti su članovi iz Boalove grupe iz Rio de Janeira te profesori i studenti pedagoškog fakulteta sveučilišta Massaryk iz Češke.