Novosti

23/06/2010

Prijem izaslanstva 24. Međunarodnog šahovskog turnira Pula Open 2010.

Gradonačelnik Boris Miletić primio je danas izaslanstvo 24. Međunarodnog šahovskog turnira Pula Open 2010.

Jedan od članova delegacije bio je i g. Boris Spassky, bivši svjetski prvak u šahu u razdoblju od 1969. do 1972. godine kada je odigran "Meč Stoljeća" u Rejkjaviku, možda i najjači meč ikad odigran u povijesti šaha. Meč je praćen putem televizije i radija, a medijski je, pored slijetanja Apollo 11 na Mjesec 1969. godine, i najgledaniji zabilježeni događaj otkad televizija i radio postoje. 

Tijekom razgovora g. Spassky je kazao kako je prve poteze u šahu napravio s pet godina, a aktivno je počeo igrati šah s devet godina. Igranje šaha bio je izvor zarade kako bi se ublažilo siromaštvo njegove obitelji. 

Poseban gost ovogodišnjeg turnira je i g. Danijel Yarur Elsaca. Gospodin Yarur je inženjer, ekonomist, računovođa, revizor, akademik i naučnik. On je čileanski poduzetnik i bivši Načelnik vrijednosnih papira i osiguranja u vladi čileanskog predsjednika Eduarda Frei Ruiz Taglea. Yarur je predsjednik šahovskog saveza Čilea i ovo je njegov prvi nastup na ovom turniru. 

Prijemu su prisustvovali i direktor turnira g. Denis Vretenar koji je ovom prilikom istaknuo da ove godine turnir broji 287 igrača iz 23 zemlje, s 12 velemajstora i 15 međunarodnih majstora. Tajnik kluba i član organizacijskog odbora g. Valter Valković podsjetio je da je Šahovski klub Pula prošle godine proslavio 60. obljetnicu postojanja. "Klub trenutno broji 85 članova svih dobnih skupina koje nastupaju u svim programima. Ovom prilikom zahvalio bih Gradu Puli na ustupljenom prostoru u kojem klub odvija svoje aktivnosti" kazao je g. Valković te  naglasio da je ovaj turnir među najboljima u Europi.